Clean Industrial Deal (Pactul industrial curat) este noul „plan de afaceri” propus de către Comisia Europeană menit să sprijine competitivitatea și reziliența industriei europene. Pactul industrial curat va mobiliza peste 100 de miliarde de euro pentru a sprijini producția ecologică realizată în UE, iar acest lucru va crea 500.000 de noi locuri de muncă. Noul program va menține cursul stabilit anterior de către Comisia Europeană: realizarea unei economii decarbonizate până în 2050, inclusiv a obiectivul intermediar pentru 2040 de reducere cu 90% a emisiilor nete de gaze cu efect de seră.
Clean Industrial Deal se axează pe două sectoare strâns legate, fiind vorba despre industriile mari consumatoare de energie și de tehnologiile curate. Industriile mari consumatoare de energie au fost alese deoarece necesită sprijin urgent pentru decarbonizare și electrificare – sectorul se confruntă cu costuri ridicate ale energiei, cu o concurență globală neloială și cu reglementări complexe, care îi afectează competitivitatea. În ceea ce privește tehnologia curată, ea se află în centrul competitivității și creșterii viitoare, fiind totodată esențială pentru transformarea industrială. Circularitatea este, de asemenea, un element central al acordului, deoarece trebuie maximizate resursele limitate ale UE și redusă dependența excesivă de furnizorii de materii prime din țări terțe.
Primii pași
Comisia Europeană va adopta un nou cadru privind ajutoarele de stat din cadrul Clean Industrial Deal. Aceasta va permite aprobarea simplificată și mai rapidă a măsurilor de ajutor de stat pentru introducerea energiei din surse regenerabile, implementarea decarbonizării industriale și asigurarea unei capacități suficiente de producție a tehnologiilor curate. De asemenea, va fi consolidat Fondul pentru inovare și se va lua în calcul înființarea unei bănci de decarbonizare industrială, care să vizeze o finanțare în valoare de 100 miliarde euro, pe baza fondurilor disponibile în cadrul Fondului pentru inovare, a veniturilor suplimentare rezultate din părți ale ETS, precum și a revizuirii InvestEU. Modificarea Regulamentului InvestEU pentru a spori capacitatea acestuia de a-și asuma riscuri va mobiliza până la 50 miliarde euro sub formă de investiții private și publice suplimentare, inclusiv în tehnologii curate, mobilitate curată și reducerea deșeurilor.
O altă modificare vizată se referă la Banca Europeană de Investiții (BEI) care va lansa o serie de noi instrumente de finanțare concrete pentru a sprijini Clean Industrial Deal.
Astfel, BEI va lansa: un „pachet privind fabricarea reţelelor“ pentru a oferi contragaranții și alte tipuri de sprijin pentru reducerea riscurilor producătorilor de componente de rețea; un program-pilot comun al Comisiei Europene și al BEI de contragaranții pentru contractele de achiziție de energie electrică (PPA) derulate de IMM-uri și de industriile mari consumatoare de energie și un mecanism de garantare CleanTech în cadrul programului Tech EU alimentat de InvestEU.
Creșterea accesului la materii prime critice
Materiile prime critice sunt esențiale pentru industria europeană și prin noul program Comisia Europeană vrea să asigure accesul economiilor UE la astfel de materiale și să reducă expunerea la furnizori nefiabili. Comisia Europeană va lua următoarele măsuri:
- Instituie un mecanism care să permită întreprinderilor europene să se reunească și să își agrege cererea de materii prime critice.
- Va crea un Centru al UE pentru materii prime critice pentru a achiziționa în comun materii prime în numele întreprinderilor interesate. Achizițiile comune creează economii de scară și oferă mai multe pârghii pentru negocierea unor prețuri și condiții mai bune.
- Va adopta un Act privind economia circulară în 2026 pentru a accelera tranziția circulară și pentru a se asigura că materialele rare sunt utilizate și reutilizate în mod eficient, pentru a reduce dependențele noastre globale și pentru a crea locuri de muncă de înaltă calitate. Obiectivul este ca, până în 2030, 24% din materiale să fie circulare. De asemenea, pentru a asigura accesul la materii prime critice esențiale, Comisia va acorda prioritate punerii în aplicare a Legii privind materiile prime critice. Aceasta va include recunoașterea unei prime liste de proiecte strategice în martie 2025, pentru a asigura diversificarea aprovizionării de-a lungul întregului lanț valoric, precum și pentru a facilita accesul la sprijin financiar public și privat pentru aceste proiecte.
Parteneriate pentru investiții nepoluante
UE are nevoie mai mult ca oricând de parteneri globali de încredere. Pe lângă acordurile comerciale în curs și cele noi, Comisia Europeană va lansa în curând primele parteneriate pentru comerț și investiții nepoluante, care vor diversifica lanțurile de aprovizionare și vor genera acorduri reciproc avantajoase. În același timp, Comisia va acționa și mai decisiv pentru a proteja industriile europene de concurența globală neloială și de supracapacități printr-o serie de instrumente de apărare comercială și de altă natură. De asemenea, Comisia va simplifica și va consolida Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM).
O altă țintă a Comisiei Europene este promovarea adoptării hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Executivul comunitar va adopta în primul trimestru al anului 2025, reglementările privind hidrogenul cu emisii scăzute de carbon, pentru a clarifica regulile pentru producerea hidrogenului cu emisii scăzute de carbon într-un mod pragmatic, oferind certitudine investitorilor. Pentru a reduce riscul și a accelera absorbția producției de hidrogen în UE, Comisia va lansa un al treilea apel în cadrul Băncii de Hidrogen în T3 2025, cu un buget de până la un miliard de euro. În plus, lansarea Mecanismului de hidrogen în cadrul Băncii Europene de Hidrogen în T2 2025 va mobiliza și conecta furnizorii și cumpărătorii, conectând participanții cu instrumente de finanțare și de reducere a riscurilor pentru a facilita agregarea cererii consumatorilor de hidrogen și combustibili derivați din hidrogen în sectoare industriale și transport greu de decarbonizat, cum ar fi sectoarele maritim și aviatic.
Pentru a pregăti revizuirea reglementările privind combustibilii regenerabili de origine nebiologică, Comisia Eurpeană va lansa un studiu pentru a evalua eficacitatea cadrului privind hidrogenul și pentru a identifica posibilele bariere în calea extinderii hidrogenului regenerabil.
Investiții pentru o forță de muncă calificată
Transformarea industriei va necesita oameni calificați și talente de top, iar pentru a asigura această resursă Comisia Europeană va institui o Uniune a competențelor care va investi în lucrători, va dezvolta competențe și va crea locuri de muncă de calitate. Cu până la 90 milioane de euro din programul Erasmus+, acordul va contribui la consolidarea competențelor sectoriale pentru industriile strategice legate de Clean Industrial Deal.
Comisia Europeană va revizui în 2026 cadrul privind achizițiile publice, pentru a introduce criterii de sustenabilitate, reziliență și preferință europeană în achizițiile publice pentru sectoarele strategice.
