Energie

Compania Transgaz intră cu 15% în proiectul „ARGO FSRU” din Volos

Odată cu intrarea companiei Transgaz în componența acționariatului societății Mediterranean Gas (MedGas) din Grecia, care dezvoltă terminalul “ARGO FSRU”, situat în portul Volos de la Marea Mediterană, cresc semnificativ perspectivele de maturizare și implementare rapidă a proiectului. „ARGO FSRU”, scrie publicația electronică grecească energypress.gr care citează surse din cadrul companiei.

Publicația menționează că societatea „SNTGN Transgaz SA” a depus o cerere relevantă de modificare a componenței acționariatului în vederea obținerii aprobării oficiale pentru intrarea sa în acționariat cu o cotă de 15%.

Potrivit acelorași informații, MedGas și Transgaz au ajuns la un acord, și s-au asigurat că nu există niciun „obstacol” de reglementare relevant care să anuleze această dezvoltare, se mai precizează scris publicația electronică energypress.gr. În același timp, după cum remarcă publicația citată, Mediterranean Gas continuă discuțiile privind extinderea în continuare a componenței acționarilor și în curând se așteaptă să fie mai multe „știri” în acest sens.

În orice caz, prezența Transgaz sporește semnificativ perspectivele proiectului, întrucât este un „pașaport” pentru canalizarea cantităților de gaze către piața balcanică și Europa Centrală, precizează publicația grecească. Până la urmă, atât prima fază a testului de piață FSRU, cât și rezultatele „testului de piață” efectuat în urmă cu câteva luni de DESFA (transportatorul greces de gaze – n.red) au „evidențiat” că FSRU din Volos este printre punctele de interconectare ale DESFA de cel mai mare interes pentru utilizatori.

De asemenea, se mai menționează că România constituie o piață de dimensiuni considerabile din punct de vedere al gazelor naturale, deoarece poate absorbi până la 13 miliarde metri cubi, în timp ce, rețeaua țării menține o bună conectivitate cu țările vecine, precum și cu piețele din Centrul Europei și deci posibilitatea de a împinge cantități importante de gaze către Nord. Totodată,

Transgaz deține 25.000 km de rețea de gaze naturale, a achiziționat rețeaua moldovenească și gestionează 7 miliarde de metri cubi în rezervoare de gaze naturale. În plus, consumul anual al țării este estimat la 13-16 miliarde de metri cubi, când producția sa internă se ridică la 5 miliarde de metri cubi, ceea ce indică importanța importului de cantități de gaze naturale pentru a-și acoperi nevoile.

Proiectul „ARGO FSRU” este un terminal modern, planificat să fie pus în funcțiune la începutul anului 2024. El reprezintă o nouă poartă de acces către centrul sistemului național de gaze naturale grecesc, care va transporta până la 4,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an și va crește semnificativ capacitatea de stocare a Greciei. Se observă că în primul an de funcționare, proiectarea prevede transportul a 3 miliarde de metri cubi.

Cele mai recente știri

To Top