Actualitate

Costul vieţii şi evoluţia economiei îi îngrijorează pe românii din generaţiile Millennials şi Z

Costul vieţii şi evoluţia economiei îi îngrijorează pe românii din generaţiile Millennials şi Z şi îi determină să-şi amâne sau anuleze planurile de a-şi cumpăra o locuinţă sau de a-şi întemeia o familie, potrivit unui raport realizat de o companie de consultanţă.

Principalele motive de îngrijorare ale românilor din generaţiile Millennials şi Z sunt costul tot mai ridicat al vieţii de zi cu zi (pentru 44% dintre Millennials şi 33% dintre reprezentanţii Generaţiei Z) şi evoluţia economiei (pentru 27% dintre Millennials şi 22% dintre reprezentanţii Generaţiei Z), conform studiului Deloitte Global Gen Z and Millennial Survey 2023, realizat în 44 de ţări, inclusiv România.

„În acest context, tinerii din ţara noastră îşi amână sau anulează planurile legate de viaţa personală, precum achiziţionarea unei noi locuinţe (63% dintre Millennials şi 60% dintre exponenţii Generaţiei Z) şi întemeierea unei familii (33% dintre Millennials şi 48% dintre exponenţii Generaţiei Z), cât şi pe cele legate de viaţa profesională, precum solicitarea unei creşteri salariale sau a unei promovări (48% dintre Millennials şi 47% dintre exponenţii Generaţiei Z) ori schimbarea locului de muncă (47% dintre Millennials şi 46% dintre exponenţii Generaţiei Z). Topul preocupărilor tinerilor români este completat de educaţie şi dezvoltarea abilităţilor personale şi profesionale (pentru 20% dintre Millennials şi 35% dintre reprezentanţii Generaţiei Z)”, susţin autorii studiului.

La nivel global, tot costul traiului este principala preocupare a tinerelor generaţii (pentru 42% dintre Millennials şi 35% dintre reprezentanţii Generaţiei Z), însă aceasta este urmată de schimbările climatice (23% dintre Millennials şi 21% dintre respondenţii Generaţiei Z) şi de raţă şomajului (20% dintre Millennials şi 22% dintre respondenţii Generaţiei Z).

Totodată, 58% dintre Millennials şi 38% dintre membrii Generaţiei Z din România afirmă că trăiesc de la un salariu la altul şi sunt îngrijoraţi că nu îşi vor mai putea susţine cheltuielile lunare, astfel că optează pentru un al doilea loc de muncă, cu fracţiune de normă sau cu normă întreagă (33% dintre Millennials şi 38% dintre Generaţia Z), pentru a-şi asigura o sursă suplimentară de venit (43% dintre Millennials şi 31% dintre Generaţia Z).

„Studiul relevă că preocupările tinerilor s-au schimbat uşor faţă de anul trecut. Sunt în continuare îngrijoraţi de costul traiului zilnic, însă au devenit preocupaţi şi de oportunităţile de dezvoltare, ceea ce subliniază atât dorinţa de a evolua şi de a se menţine adecvaţi pieţei muncii, dar şi de a-şi securiza opţiuni extinse pentru un loc de muncă şi de a obţine venituri suplimentare în contextul economic actual. Răspunsul la acest tip de presiune profesională şi financiară atrage, însă, epuizare. Acest fapt se confirmă şi în studiu, numărul celor care se simt extenuaţi (burnout) din cauza volumului şi a presiunilor de la locul de muncă crescând în ultimul an, de la 42% la 50% în rândurile Millennials şi de la 42% la 59% în rândurile Generaţiei Z din România. Suplimentar, angajaţii români din generaţiile Millennials şi Z manifestă în continuare un interes crescut pentru iniţiativele legate de sănătatea mintală. Prin urmare, temele concrete pentru strategiile de recrutare şi retenţie nu ar trebui să se schimbe semnificativ, angajatorii fiind mai degrabă chemaţi să le decline în forma optimă pentru perioada pe care o traversăm”, a declarat Raluca Bontaş, Partener, Deloitte România.

Conform studiului, proporţia românilor care sunt stresaţi sau anxioşi în cea mai mare parte a timpului este mai redusă în cazul Millennials (35% dintre români versus 39% la nivel global) şi mai ridicată în cazul Generaţiei Z (52% dintre români versus 46% la nivel global). În acest context, reprezentanţii celor două generaţii au în vedere politicile şi iniţiativele referitoare la sănătatea mintală atunci când iau în considerare un potenţial angajator (83% dintre respondenţii din România şi cei la nivel global).

În plus, aceştia afirmă că actualul lor angajator derulează acţiuni pentru susţinerea sau îmbunătăţirea sănătăţii mintale (56% dintre respondenţii din România şi cei la nivel global) şi constată că investiţia în astfel de programe a generat schimbări pozitive la locul de muncă (59% dintre respondenţii din România versus 55% la nivel global).

Studiul Deloitte Global Gen Z and Millennial Survey 2023, ajuns la ediţia a 12-a, a fost efectuat în rândul a peste 8.300 de exponenţi ai Generaţiei Millennials (născuţi între ianuarie 1983 şi decembrie 1994) şi a aproximativ 14.500 de exponenţi ai Generaţiei Z (născuţi între ianuarie 1995 şi decembrie 2003) din 44 de ţări din întreaga lume.

Deloitte România oferă, în cooperare cu Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanţă fiscală, servicii juridice, de consultanţă şi managementul riscului, consultanţă financiară, soluţii de servicii şi consultanţă în tehnologie, precum şi alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesionişti.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top