Nouă din zece companii consideră că tehnologia cloud este esențială pentru dezvoltare, mai ales atunci când este utilizată împreună cu alte tehnologii, cum ar fi inteligența artificială (AI), Internet of Things (IoT) și analiza datelor, conform celei mai recente ediții a studiului Deloitte Future of Cloud. De asemenea, nouă din zece respondenți (88%) văd soluțiile cloud ca un element fundamental al transformării lor digitale și cred că acestea sunt vitale pentru generarea de venituri și consolidarea poziției în rândul competitorilor.
Raportul subliniază faptul că investiția în tehnologia cloud crește eficiența și agilitatea (88% dintre respondenți), creează noi procese și fluxuri operaționale (87%) și reduce riscurile legate de business și de reglementare (83%). Cu toate acestea, investițiile în cloud încă nu contribuie semnificativ la susținerea inovației pentru a sprijini prioritățile strategice ale companiilor. Potrivit studiului, deși prioritățile strategice ale respondenților sunt creșterea eficienței și agilității (89%) și generarea de noi idei, abordări sau metodologii (84), acestea nu sunt și domeniile în care cele mai multe organizații inovează. În schimb, companiile participante la studiu au reușit să stimuleze inovația în domenii cum ar fi reducerea riscurilor legate de business și de reglementare (73%) și creșterea veniturilor din produsele sau serviciile existente (71%).
„Organizațiile din întreaga lume și din România au făcut pași evidenți și semnificativi în adoptarea de soluții cloud, dar unele dintre ele încă nu cunosc cu adevărat diversitatea beneficiilor care decurg din acest tip de investiții. Majoritatea se concentrează pe îmbunătățirea vitezei și a eficienței, în general, și pe optimizarea costurilor, dar tehnologia cloud poate fi folosită în multe alte arii, cum ar fi managementul riscului, continuitatea afacerii sau dezvoltarea de produse. De asemenea, este important ca beneficiile reale ale cloud-ului să fie resimțite de persoanele fizice și de companii în relația cu autoritățile publice, iar dezvoltarea unui cloud guvernamental este crucială în acest sens. De exemplu, țara noastră a adoptat un cadru legislativ care vizează crearea unei infrastructuri cloud la nivel național și alocă aproape 6 miliarde de euro în total domeniului digitalizării, cu peste 370 de milioane de euro pentru investiții în infrastructura de cloud, prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a declarat Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.
Studiul arată că cele trei domenii tehnologice în care companiile utilizează servicii de cloud sunt analiza datelor (86%), urmată de ingineria software (83%) și securitate cibernetică în cloud (82%). De altfel, numeroase organizații beneficiază de soluții de gestionare a riscului precum cele de securitate cibernetică în cloud, nouă din zece companii participante la studiu (91%) declarând că și-au actualizat strategiile de business și operaționale pentru a îmbunătăți nivelul de securitate, pentru a gestiona riscurile și punctele de control în cloud. Studiul evidențiază, de asemenea, că îmbunătățirea capacității organizației de a detecta și a răspunde la riscurile sau amenințările de securitate (64%), urmată de eficientizarea procesului de conformare la reglementările în vigoare (58%) și de crearea unei arhitecturi „zero trust” (49%) sunt cele mai importante obiective pe care organizațiile își propun să le atingă prin folosirea de soluții de securitate cibernetică în cloud.
Companiile sunt, de asemenea, în stadiu avansat în alte domenii tehnologice emergente, cum ar fi dezvoltarea de software folosind instrumente, servicii și metodologii specifice cloud, denumite „cloud-native” (73%), care ar permite crearea și implementarea de aplicații care utilizează agilitatea naturală a cloud-ului. Principala nevoie de soluții „cloud-native” a organizațiilor este legată de gestionarea relației cu clienții (50%), inclusiv atragerea lor în diverse tipuri de interacțiune, segmentarea lor și alte domenii conexe. Aceasta este urmată de managementul lanțului de aprovizionare (42%), de operațiunile de bază (39%) și de aspectele financiare (36%).
„Serviciile avansate de cloud, cum ar fi dezvoltarea de software specific cloud, o piață care va ajunge la 750 milioane de aplicații cloud-native la nivel global până în 2025, conform International Data Corporation, ar putea aduce schimbări semnificative în organizațiile care doresc să creeze un cadru propice transformării digitale, îmbunătățirii proceselor orientate spre clienți și a celor de gestionare a relației directe cu clienții. Cu toate acestea, companiile ar putea întâmpina provocări, dacă nu își calibrează eforturile în această direcție cu abilitatea de a inova în linie cu prioritățile strategice”, a declarat Emil Constantinescu, Consulting Senior Specialist Lead, Deloitte România.
Cea mai recentă ediție a studiului Deloitte Future of Cloud este efectuat în rândul a 500 de experți cu funcții de conducere din SUA și analizează gradul de adopție a platformelor și serviciilor cloud și modul în care organizațiile le utilizează pentru a-și îmbunătăți rezultatele, pentru a-și atinge obiectivele strategice și a inova.
Serviciile de cloud oferite de Deloitte România combină buna cunoaștere a mediului de business cu o abordare centrată pe oameni, în demersul de a face cunoscute modurile inovatoare în care pot fi implementate soluțiile cloud. Echipa de experți din România valorifică cunoștințele profesioniștilor din mai multe departamente, cum ar fi consultanță în tehnologie, în managementul riscului, în domeniile juridic și sustenabilitate, pentru a implementa proiecte care ajută organizațiile să obțină beneficii cât mai mari și mai diverse în urma folosirii tehnologiei cloud. În plus, cu ajutorul alianțelor cu marii furnizori de servicii cloud precum Google Cloud, Amazon Web Services și SAP, Deloitte România facilitează implementarea acestor soluții la scară largă și inovarea, ca răspuns la provocările cu care se confruntă organizațiile.