Analize

După bănci și imobiliare, românii își bagă banii pe bursă

investitii bursa
Foto: iStock

În timp ce piața imobiliară este blocată, iar dobânzile băncilor, deși atractive, nu acoperă rata inflației, sute de mii de români s-au orientat către investiții pe bursă, în ciuda tensiunilor uriașe care apar la nivel mondial pe piețele de capital. Deși investițiile financiare trec printr-o perioadă destul de primejdioasă, cifrele arată că românii au prins deja apetitul pentru acest tip de risc și au și deprins metode care să-i determine să investească pe termen lung. Este vorba, pe de o parte, despre români care și-au parcat banii în fonduri mutuale, locale sau străine, dar și de români care investesc prin intermediul platformelor de tranzacționare. 

Activele fondurilor de investiții din România încep să dea semne de revenire după ce anul 2022 au trecut printr-o perioadă marcată de pierderi. Conform datelor publicate de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF), activele nete ale fondurilor deschise (locale) de investiții s-au situat la o valoare de aproximativ 15,06 miliarde lei în luna februarie 2023, în ușoară creștere față de nivelul înregistrat în ianuarie 2023 (15,04 miliarde lei). În luna februarie 2023, fondurile deschise de obligațiuni și instrumente cu venit fix dețineau cea mai mare pondere în total active nete aferente fondurilor deschise de investiții (circa 54%), iar categoria „alte fonduri” deținea o cotă de piață de aproximativ 20%.

Cifrele fondurilor de investiții pentru acest început de an arată că cele mai performante 5 fonduri în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete între 5,5% și 33,5% (unele fiind denominate în valută). Pe un orizont de 36 de luni, cele mai performante 5 fonduri au avut randamente cuprinse între 46,5% și 55,9%, obținute de-a lungul ultimilor 3 ani de zile (față de luna februarie 2020; unele fonduri sunt denominate în valută). Altfel spus, cei aproximativ 466.000 de investitori care dețin plasamente în fondurile locale de investiții au reușit să obțină randamente frumușele dacă ne uităm pe cifrele ultimilor 3 ani. În ultimul an, însă, singurul fond de investiții care a reușit să obțină un randament superior ratei inflației este Audas Piscator, administrat de SAI Atlas Asset Management, acesta fiind și cel mai performant fond de investiţii de pe piaţa locală. 

Piețele tremură, investitorii rezistă

Deși investițiile pe bursă trec printr-o perioadă de grea încercare, există semnale că investitorii fac față destul de bine situației, conform unui sondaj publicat recent de platforma de tranzacționare eToro. 

Investitorii români au o încredere ridicată în portofoliile lor, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Turbulențele de pe piețele din 2022 nu i-au speriat. De fapt, încrederea lor se află la cel mai înalt nivel din T2 2021. Cei mai mulți nu și-au schimbat obiceiurile de investiții și chiar au investit mai mult pentru a profita de prețurile mai bune pe care unele active le-au avut în 2022. Doar 15% dintre respondenți au declarat că și-au redus valoarea portofoliului în ultimul trimestru din 2022. Aceasta categorie a scăzut la 9% în primul trimestru din 2023. De asemenea, cei mai mulți dintre investitorii români au o gândire investițională pe termen lung, conform sondajului. 

“Unul dintre elementele care a crescut în ultimele 12 luni a fost numărul investitorilor cu lichidități în portofoliile lor, semn că aceștia așteaptă prețuri mai bune sau piețe mai stabile pentru a adauga noi investițiii. Ținând cont de toate acestea, rezultatele sondajului arată că investitorii români și-au păstrat investițiile în timpul piețelor turbulențe din 2022 și din primul trimestru al acestui an. De asemenea, aceștia s-au pregătit pentru a doua jumătate a acestui an, când analiștii se așteaptă ca băncile centrale să oprească actualele politici de creștere a dobânzilor, ceea ce va fi un semnal foarte pozitiv pentru piețele financiare,” spune Bogdan Maioreanu, analistul de piață eToro pentru România. 

Conform datelor de la eToro, Atenția investitorilor români s-a mutat de la acțiuni la mărfuri, înregistrându-se o creștere de 11 puncte procentuale a numărului de investitori care au acest activ în portofolii (de la 16% în urmă cu un an la 27%). Obligațiunile străine au fost pe locul al doilea în topul preferințelor, în creștere cu 7 puncte procentuale, urmate de investițiile alternative (creștere de 4 puncte procentuale). În mod particular, tot mai mulți români au investit în instrumente alternative, cum ar fi proprietățile imobiliare, numărul acestora ajungând la 29%. Aceasta este o categorie în care românii sunt mai mai predispuși să investească, comparativ cu media europeană și mondială de 23%.

Românii preferă acțiunile listate la nivel local

În timp ce românii și-au majorat expunerea la acțiuni locale cu 3% în ultimul an, la nivel global procentul investitorilor individuali cu expunere la acțiuni locale a scăzut de la 51% în T1 2022 la 45% în T1 2023. Îndepărtarea de piața de capital locală este un fenomen mai răspândit în SUA, unde proporția investitorilor de retail care dețin acțiuni naționale a scăzut de la 60% în T1 2022 la 42% în T1 2023. 

Între timp, în Europa, deși există diferențe puternice de la țară la țară, proporția celor care dețin acțiuni listate pe bursele naționale a rămas stabilă la 45%. În Spania se observă o scădere pronunțată a preferinței față de țara de origine, cu 21% mai puțini investitori deținând acțiuni naționale, în timp ce Italia, Polonia și Republica Cehă contrazic această tendință. 

În timp ce popularitatea acțiunilor locale a scăzut, proporția investitorilor care dețin acțiuni ale unor companii listate în străinătate a crescut modest, cu 4% față de anul trecut. Creșteri mai pronunțate au fost observate pe piețe precum SUA (creștere de 25%) și Regatul Unit (creștere de 12%), în timp ce în UE s-a înregistrat o creștere de 7%. În România, acest număr a crescut cu doar 1%.

Cele mai recente știri

To Top