Analize

EY: Investitorii europeni în servicii financiare ţin cont de diversitatea de gen din Consiliile de administraţie, înainte de a investi

egalitate de gen
Foto: iStock

Peste 80% dintre investitorii europeni în servicii financiare afirmă că diversitatea de gen din consiliile de administraţie are o influenţă semnificativă asupra deciziei lor de a investi, faţă de doar 6% care spun că nu le influenţează deloc decizia, arată cel mai recent studiu EY European Financial Services Boardroom Monitor.

Conform datelor centralizate, 28% din Consiliile de administraţie din Europa nu au atins încă o reprezentare feminină de 40%. Din totalul numirilor în cadrul acestor foruri, efectuate în ultimul an (iulie 2022 – iunie 2023), 44% au fost candidaţi de gen feminin, ceea ce reprezintă o scădere de opt puncte procentuale, de la 52% în anul precedent. În general, împărţirea actuală pe genuri a membrilor consiliilor de administraţie în serviciile financiare europene este de 43% femei şi 57% bărbaţi.

De asemenea, peste un sfert (27%) dintre companiile europene de servicii financiare cotate la bursă au o reprezentare feminină de sub 40% în Consiliul de administraţie, nivel necesar până în iunie 2026 pentru conformarea la Directiva Comisiei Europene privind prezenţa femeilor în aceste entităţi.

Potrivit sursei citate, la nivel sectorial, aproape jumătate (47%) dintre firmele de gestionare a averilor şi a activelor au o reprezentare feminină de sub 40% în cadrul Consiliului de administraţie, faţă de 24% dintre bănci şi 17% dintre firmele de asigurări.

EY Boardroom Monitor relevă faptul că, în toate Consiliile de administraţie din Europa, doar 53% dintre femei deţin sau au deţinut funcţii de conducere, faţă de 65% dintre bărbaţi. Această cifră este în uşoară creştere faţă de datele din ianuarie 2023, care arătau că 51% dintre femeile prezente în Consiliile de administraţie aveau experienţă în funcţii de conducere, faţă de 62% dintre bărbaţi.

Vârsta medie a membrilor din Consiliile de administraţie este de 59 de ani, în cazul femeilor, aceasta fiind de 58 de ani, iar pentru bărbaţi de 61 de ani. În general, doar 10% dintre companiile monitorizate au membri în Consiliul de administraţie cu vârsta de sub 40 de ani.

Datele EY Boardroom Monitor arată că, în semestrul I din acest an, ieşirile din Consiliile de administraţie au reprezentat 10% din numărul total de membri, iar noile numiri au fost doar cu ceva mai puţine decât plecările în intervalul monitorizat, reprezentând o rată de schimbare de 6% din numărul total de administratori. În sectorul bancar s-a înregistrat cea mai mare proporţie de ieşiri din aceste Consilii, cu o pondere de 11%.

Durata medie a mandatului membrilor care au părăsit Consiliile de administraţie din sectorul serviciilor financiare a fost de 87 de luni, în primele şase luni.

Cercetarea de specialitate notează că, dintre membrii nou numiţi în Consiliile de administraţie în primul semestru al anului, 25% au experienţă profesională în domeniul sustenabilităţii/ESG, în timp ce 36% vin cu experienţă în domeniul tehnologic, iar 67% au experienţa unei funcţii executive (depăşind procentul de 64% cu experienţă C-suite care şi-au părăsit funcţiile, în S1 2023).

În cadrul studiului EY au fost monitorizate 83 de companii din Europa, 1.010 preşedinţi de Consilii de administraţie, 433 de femei şi 566 de bărbaţi prezenţi în aceste consilii, 103 ieşiri ale directorilor din Consiliile de administraţie europene, în S1 din acest an, precum şi 75 de noi membri.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 45,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2022.

Prezentă în România din anul 1992, EY furnizează, cu ajutorul celor peste 900 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

EY Financial Services European Boardroom Monitor este alcătuit din date disponibile public, privind numirile în consiliile de administraţie ale băncilor listate, ale administratorilor de averi şi de active, ale FinTech-urilor şi ale asigurătorilor din Marea Britanie, Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia şi Elveţia, folosind ca bază indicele MSCI European Financials.

Cele mai recente știri

To Top