Luminița Vlaicu este o tânără antreprenoare care a pariat pe meseria ei și a câștigat. Este inginer în sisteme regenerabile de energie și s-a hotărât să facă afaceri în domeniul pe care îl stăpânește cel mai bine. În 2015 a înființat un start-up, după ce a obținut o finanțare nerambursabilă de 25.000 euro. Afacerea a funcționat în parametri încă de la început, dar activitatea a devenit mai intensă în momentul în care au apărut și finanțări din programe naționale precum „Casa Verde Fotovoltaice”.
Când a pornit afacerea, în anul 2015, Luminița era masterandă și căuta informații pentru teza ei despre biomasă și energia regenerabilă. Așa a intrat în contact cu Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy, din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, care are sediul în cadrul Incubatorului de Afaceri de la Sfântu Gheorghe. Entitatea de management a Incubatorului este Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna. În acel moment a fost demarat un proiect de finanțare pentru start-upuri, iar tinerei inginere i s-a părut o idee bună să intre în lumea antreprenoriatului.
Asta deși știa că dacă ar fi plecat să lucreze în străinătate, ar fi câștigat, cel puțin în primii ani, mai mult decât din propria afacere. Totuși, a crezut în ea, în forțele proprii, iar asta a ajutat-o să găsească mereu cele mai bune soluții.
Mai întâi s-a înscris la un curs de competențe antreprenoriale și a intrat cu o idee foarte bună în concursul planurilor de afaceri. Planul de business l-a făcut singură și cu focus pe domeniul ei de studii, adică energia regenerabilă. Când a aflat că a câștigat, s-a bucurat: a înțeles că va putea face în România ceea ce îi place. Așa a arătat „nașterea” companie Renerg, din Brașov, pentru care tânăra antreprenoare nu avea pregătite chiar toate detaliile. A primit ajutor din partea echipei de mentorat din cadrul Incubatorului, la început, când se ocupa doar de strategie și de definitivarea obiectului de activitate. Primele venituri au fost câștigate după șase luni, firma având trei angajați la început.
Luminița Vlaicu și-a dorit, de la început, să se formeze pentru mai multe domenii de activitate care să fie în conexiune. Intrând „în pâine”, a studiat piața și și-a dat seama că este necesar să se specializeze inclusiv în atragerea de finanțări nerambursabile. Putea, astfel, să-i ajute și pe alții să își înființeze afaceri de tip start-up și să obțină subvenții pentru instalarea panourilor fotovoltaice.
„De-a lungul timpului am diversificat activitatea pe partea de consultanță în zona de fonduri nerambursabile pentru proiecte de de tip start-up, economie socială, microindustrializare, femeia antreprenor și altele, însă activitatea de bază a rămas partea de consultanță în instalarea de panouri fotovoltaice. În prezent doresc să dezvolt un alt tip de serviciu, în cadrul societății Renerg: realizarea analizelor energetice în industrie. Ca administrator, îmi place să mă dezvolt și sunt în curs de autorizare ca manager energetic”, explică antreprenoarea. Luminița Vlaicu este adepta formării profesionale continue și a investiției permanente în cursuri de specializare. O altă componentă importantă a activității ei se desfășoară în societate, pentru că afacerea este și o mare pasiune, iar ea vrea să-i învețe mai ales pe copii și pe tineri cât de importantă este pentru viața tuturor energia regenerabilă. „Consider că educația este deosebit de importantă, iar în ultimii trei ani am participat, cu programe de voluntariat, tot la nivel de societate, în programele educaționale din școli, precum „Școala Altfel” și „Școala Verde”, pentru a conștientiza în rândul copiilor și al tinerilor importanța sistemelor de energii regenerabile și importanța energiei regenerabile în viața cotidiană. Este foarte important ca ei să înțeleagă cum putem profita de beneficiile pe care ni le oferă energia solară”, explică Luminița Vlaicu.
Antreprenoarea crede în ceea ce face și în eficiența efortului pe care îl depune. „Fac destul de mult voluntariat pe partea de energie, ceea ce m-a ajutat foarte mult să obțin experiență în acest sector. Sunt membru în Liga Tinerilor din Energie – Future Energy Leaders Romania, iar în cadrul programului de tineret m-am implicat în două proiecte care au avut strânsă legătură cu activitatea mea de bază de la firmă. Împreună cu alți colegi din energie am făcut un grup de lucru și ne-am implicat în realizarea unui Ghid simplist, mai pe limbajul oamenilor despre programul „Casa Verde Fotovoltaice”, luând în considerare feedback-urile din ultimii ani în relația mea cu oamenii pe partea de consultanță. Acest ghid a fost extrem de apreciat și accesat de peste 1.000 de persoane”, mai spune ea.
S-a implicat și într-un proiect de parteneriat cu un ONG numit „Între Vecini” pentru realizarea unui ghid al prosumatorului la bloc. Astăzi face parte din comunitatea între vecini care dorește să conștientizeze, în rândul celor care locuiesc la bloc, oportunitatea de a economisi bani din energia electrică, dacă devin prosumatori. „Consider că tranziția energetică se poate face doar prin implicare, educație și multă muncă directă cu omul. De aceea am ales consultanța, pentru că îmi dă posibilitatea să interacționez cu oamenii într-o formă brută pe care o pot modela până ajunge la o investiție finală, ca la start-upuri”, încheie Luminița Vlaicu.