„Din eșecuri înveți cel mai mult și cel mai repede să faci lucrurile mai bine”. E prima frază pe care am auzit-o de la Alex Adumitresei, omul din spatele nJoy, grădina urbană care a luat prin surprindere Bucureștiul și pe bucureșteni prin diversitatea evenimentelor pe care le-a propus în doar câteva luni de când și-a deschis porțile. Iar povestea lui este dovada că, într-adevăr, eșecurile pot fi trepte spre succes.
Alex Adumitresei, de profesie jurist, a ajutat de-a lungul timpului sute de antreprenori din domeniul HoReCa să facă primii pași în business. Și, după cum spune chiar el, a ajuns antreprenor din întâmplare. „Prima experiență de business, nici nu știu dacă pot să îi spun business, a fost în 2010, după ce un amic întors din SUA m-a rugat să-l ajut cu autorizarea unui cărucior cu hotdogi. Văzuse acolo peste tot pe străzi asemenea cărucioare înainte să-și facă și el unul, și a vrut să aducă ideea și în România. UIterior a vrut să ne asociem și am acceptat. Am avut printre primele foodtruckuri din București, un cărucior cu hotdogi la Unirea”, povestește Alex. „Așa cum în meseria pe care încă o practic nu am făcut niciodată lucrurile pe jumătate, nici în business nu am vrut să fac rabat de la calitate. Astfel, pentru că nu am vrut să fac profit rapid în dauna calității, dar luasem deja „microbul”, am ales să mă separ de partener și să am propriul cărucior, împreună cu soția mea”, mai spune antreprenorul.
Lucrurile au evoluat rapid, pasiunea pentru interacțiunea cu oamenii și produsele de calitate l-au făcut pe Alex Adumitresei să fie cunoscut și cerut și, mai ales, să dezvolte businessul cu hotdogi. A început să meargă la festivaluri, și, povestește el… a dat de o lume care l-a surprins. „În 2015 trebuia să particip la primul festival, la Waha. M-am pregătit cum trebuie, dar când am ajuns acolo mi-am dat seama că vindeam produsul prea ieftin, așa că nu am mai deschis. În prima zi mi-am cumpărat singur toate produsele și m-am distrat la festival. Apoi am adaptat meniul, produsele, prețurile și totul a fost un succes”, își amintește Alex Adumitresei.
Experiența dobândită cu foodtruck-ul l-au făcut să încerce și alte oportunități de business. Așa a ajuns să încerce, tot împreună cu soția, să deschidă un atelier de serigrafie. „Era prin 2016. Vedeam cum crește nevoia de materiale personalizate, cel puțin în industria de streetfood, și am decis să aplicăm pentru fonduri europene și să deschidem un atelier. Am primit ok-ul pe proiect, însă am refuzat banii, pentru că soția mea era însărcinată cu primul nostru copil și am vrut să îi fiu alături. Dar îmi amintesc că l-am șocat pe directorul de atunci care mi-a spus că sunt primul român care e acceptat în program și refuză banii”, povestește antreprenorul.
Pandemia, lecția eșecului
Anul următor Alex Adumitresei a aplicat din nou pentru fonduri europene și, cu ajutorul banilor obținuți, el și soția sa Livia au deschis un restaurant. „Am făcut totul ca pentru noi, am investit foarte mult, soția mea, care este designer de interior, m-a ajutat foarte mult și totul a pornit foarte bine, am crescut într-un an câți alții în zece, fix cum spune zicala românească. Din nefericire nu a durat foarte mult și în 2019, când a venit pandemia, am fost nevoiți să închidem. Am mai încercat o dată în 2020, am deschis al doilea restaurant la Manasia Hub, dar pandemia ne-a venit de hac și acolo”, își amintește el.
nJoy, grădina urbană cu distracție la puterea „n”
Pentru că au antreprenoriatul în sânge, Alex și Livia nu au renunțat la visul lor și au continuat să-și caute drumul… cu foodtruck-ul. „Am continuat să mergem la evenimente și la festivaluri, am plecat pe drumul ăsta și nu cred că ne putem opri”, spune Alex. „Dar, la începutul verii a apărut oportunitatea de a prelua un spațiu în care putem implementa absolut toate ideile pe care le aveam… așa a apărut nJoy. Chiar dacă toți cei cu care m-am sfătuit ne-au transmis la unison că nu vom reuși, că proiectul ne depășește, am mers înainte. Livia s-a ocupat personal de designul grădinii și de cel al clubului, au venit alături de noi câțiva prieteni de suflet, care ne-au ajutat foarte mult, și, credem noi am scos-o la capăt”, mai spune antreprenorul.
nJoy este, într-adevăr o combinație inedită: o grădină de vară cu sală de spectacole și club, zonă de streetfood, spațiu de joacă pentru copii și zone dedicate sportului și gaming-ului. Și succesul său, care l-a surprins chiar și pe fondator, vine din diversitate. „Când am pornit la drum știam că avem multe idei, dar locul ăsta ne-a surprins și pe noi. Târguri, teatru pentru copii și pentru adulți, festival de film, evenimente private, petreceri în aer liber, și astea sunt doar câteva care-mi vin în minte acum”, încheie Alex Adumitresei.