Guvernul ceh a anunţat marţi că a aprobat o reformă a pensiilor care majorează vârsta de pensionare dincolo de 65 de ani, pentru a face faţă îmbătrânirii populaţiei, informează AFP.
Reforma, care ar urma să intre în vigoare în 2024, va fi prezentată în Parlament, unde Guvernul deţine majoritatea.
„Această reformă va garanta pensii demne persoanelor care în prezent au 30 sau 40 de ani. Dacă nu am fi aprobat această reformă, sistemul de pensii s-ar fi prăbuşit, mai devreme sau mai târziu”, declarat premierul ceh Petr Fiala.
Vârsta de pensionare a crescut constant şi în prezent este plafonată la 65 de ani pentru cei născuţi după 1971.
Reforma prevede că vârsta de pensionare va creşte odată cu speranţa de viaţă şi va fi fixată în fiecare an pentru persoanele care urmează să împlinească 50 de ani. În urma acestei reforme, o persoană medie din Cehia va trăi 21,5 ani la pensie.
Conform prognozelor Guvernului de la Praga, deficitul sistemului public de pensii va ajunge la 1% din Produsul Intern Brut în 2050, comparativ cu 5% în absenţa reformei.
„În 2000, Cehia avea un pensionat la fiecare cinci persoane. În 2050, proporţia va fi de un pensionar la două persoane. Este clar că trebuie să acţionăm”, a adăugat premierul Fiala.
Pensia minimă în Cehia va fi majorată la 20% din salariul mediu, iar persoanele care au avut un serviciu cu grad mare de risc vor putea să iasă la pensie cu până la cinci ani mai devreme.
Cehia este o ţară membră a Uniunii Europene cu o populaţie de 10,9 milioane de locuitori şi a cărei economie depinde foarte mult de producţia de automobile şi exporturile spre zona euro.