Bănci

Guvernul scoate Banca de Investiții și Dezvoltare de sub supravegherea BNR

În ultima ședință a Executivului, care a avut loc săptămâna trecută, a fost adoptat prin hotărâre de guvern statul viitoarei Bănci de Investiții și Dezvoltare (BID). Acest lucru nu a fost însă anunțat în comunicările ulterioare venite de la Palatul Victoria, iar ținerea informației mai departe de presă are și o explicație. Actul normativ stabilește că viitoarea bancă este scoasă de sub supravegherea Băncii Naționale a României și nu va fi înscrisă nici în registrul special al instituțiilor financiare, susțin surse din mediul financiar. Conform legislației actuale, Banca Naţională a României asigură supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, persoane juridice române, inclusiv a sucursalelor acestora înfiinţate în alte state membre ori în state terţe, prin stabilirea unor norme şi indicatori de prudenţă bancară şi urmărirea respectării acestora şi a altor cerinţe prevăzute de lege şi de reglementările aplicabile. De asemenea, numirea șefilor instituțiilor bancare se face doar cu avizul BNR.

În luna octombrie a anului trecut, Guvernul a adoptat hotărârea privind înființarea BID. Conform acestui act normativ, BID va fi o instituție de credit deținută 100% de statul român, prin Ministerul Finanțelor. Ea va deservi întreprinderile românești și alte entități aparținând sectorului public și privat din România, în scopul:

  • susținerii finanțării de proiecte care contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării,
  • creșterii competitivității, inovării și creșterii economice,
  • creșterii absorbției fondurilor europene.

Capitalul social inițial subscris de către acționar, prin Ministerul Finanțelor, este în valoare de până la 3 miliarde lei, care se va asigura din veniturile din privatizare, cu excepția sumei reprezentând echivalentul a 10 milioane euro, care se va plăti din bugetul de stat.

Cele mai recente știri

To Top