Actualitate

INS: Cifra de afaceri din comerţ a crescut cu 0,8% în primele 11 luni din 2023

bani
Foto: iStock

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în primele 11 luni din 2023, în termeni nominali, faţă de perioada 1 ianuarie -30 noiembrie 2022, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,8%, respectiv cu 2,4%, a anunţat, luni Institutul Naţional de Statistică.

Evoluţia din primele 11 luni ale anului trecut, pe serie brută, s-a datorat creşterii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+12,3%), al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+10,6%), al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,9%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+7,8%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+4,4%). Comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului a rămas la acelaşi nivel. Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-9,1%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-5,6%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 noiembrie 2022, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,4%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 4,1% ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-20%), al altor produse (-7,7%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-2,7%) şi din activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,5%). Creşteri au înregistrat: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,1%), comerţul cu ridicata nespecializat (+1,1%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+0,7%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,6%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 0,2%.

De asemenea, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna noiembrie 2022, a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 3,4% ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-12,9%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-10,4%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-10,0%) şi din activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,1%). Creşteri au înregistrat: comerţul cu ridicata nespecializat (+10,1%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+7,4%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+6,7%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+4,8%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2023, comparativ cu luna noiembrie 2022, a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 3,2%.

Cele mai recente știri

To Top