Sunt cel puţin trei veşti importante pentru români, de la 1 aprilie. Scad unele rate, însă sumele sunt mici, de doar câţiva lei. În același timp, de la începutul lunii viitoare începe numărătoarea inversă pentru plafonarea RCA și la energie electrică. Chiar dacă acestea au fost prelungite până la final de iunie, unii români plătesc mai mult pentru RCA şi vor scoate bani în plus din buzunare şi pentru facturi.
Astfel, de la 1 aprilie vor scădea ratele pentru creditele calculate în funcție de IRCC, însă nu semnificativ. De la 5,66% acesta ajunge la 5,55%. Așadar, pentru un credit de 250.000 de lei, luat pentru 30 de ani, rata va scădea cu 21 de lei.
De asemenea, se apropie și ultimele luni pentru marile plafonări. Însă deși tarifele RCA sunt plafonate, românii deja plătesc mai mult față de anul trecut pentru polițele obligatorii. Scumpirile pot ajunge și la 20%.
De exemplu, pentru o mașină de oraș, din București, un șofer de 37 de ani plătește anul acesta cu aproape 300 de lei în plus pentru polița RCA. Asta deşi tarifele practicate de companiile de asigurare sunt îngheţate la nivelul lunii februarie 2023 şi pot fi ajustate cu maximum 6,8%.
Un factor care trebuie luat în calcul pentru scumpirea poliţelor RCA este faptul că România se află în topul țărilor cu cel mai mare număr de accidente rutiere, ceea ce face ca decontarea pagubelor să fie printre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, arată experții. În plus, în prețul acestor polițe se reflectă și inflația.
În ceea ce privește facturile, ultimele calcule arată că facturile la electricitate se vor majora considerabil de la 1 iulie, după expirarea prelungirii perioadei de plafonare. Actualele oferte concurențiale ale principalilor furnizori de electricitate sunt făcute la un preț final, cu tot cu taxe, de aproximativ 1,4-1,5 lei/KWh, cu mult peste 0,68 lei atât cât este acum.
Unul dintre furnizorii cu cele mai mici preșuri a anunțat că scumpește tarifele chiar de la 1 aprilie. Cei cu un consum mic nu vor simți scumpirile, fiind protejați de schema de plafonare, însă cei cu un consum mare, de peste 255 kwh pe lună vor plăti mai mult, scumpirea încadrându-se în plafonul maxim.
