Producţia de miere va fi mai scăzută în perioada următoare, ceea ce înseamnă că am putea asista şi la scumpiri. Căldura este principalul motiv pentru asta.
Din cauza caniculei albinele au fost mai puţin timp plecate din stup, iar rezervele au fost folosite pentru a menţine temperatura scăzută în interiorul acestuia.
Temperaturile extreme din ultimele săptămâni au avut efecte iremediabile asupra familiilor de albine. Hrana a fost din ce în ce mai greu de găsit, iar albinele au parcurs distanţe lungi pentru a procura polen. Şi, pentru că perioada recoltei a venit mai devreme, ritmul natural al insectelor a fost dat peste cap.
Chiar şi în interiorul stupului albinele au luptat cu pericolul. Dacă afară temperaturile resimţite au sărit de 45 de grade Celsius, înăuntru asta ar fi însemnat moartea. Albinele, prin mișcarea aripilor, ventilează stupul în așa fel încât să regleze temperatura, spune apicultorul Nicolae Botoş.
Asta înseamnă că, pentru a munci intens, albinele au consumat din rezervele de miere pe care le aveau, astfel că apicultorii nu au mai avut ce să adune.
Alte albine au murit după ce au atacat oameni. Temperaturile ridicate le-au făcut să devină agresive.