Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, participă marţi la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare, ce are loc la Bruxelles.
Conform datelor publicate de Consiliul European, unul dintre punctele de pe ordinea de zi a reuniunii vizează impozitele reţinute la sursă. Consiliul va încerca să ajungă la un acord politic cu privire la o propunere referitoare la reducerea mai rapidă şi mai sigură a surplusului de impozite reţinute la sursă (FASTER). Această iniţiativă urmăreşte să contribuie la combaterea abuzurilor fiscale şi la finalizarea uniunii pieţelor de capital din UE prin încurajarea investiţiilor transfrontaliere.
Un al punct se referă la TVA în era digitală, iar Consiliul va încerca să ajungă la un acord politic cu privire la pachetul legislativ referitor la taxa pe valoarea adăugată (TVA) în era digitală. Pachetul constă în trei propuneri care vizează combaterea fraudei în domeniul TVA, sprijinirea întreprinderilor şi promovarea digitalizării.
Totodată, miniştrii vor desfăşura un schimb de opinii cu privire la situaţia actuală a punerii în aplicare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR). Consiliul va avea drept obiectiv adoptarea unor decizii de punere în aplicare privind aprobarea planurilor de redresare şi rezilienţă modificate, prezentate de unele state membre.
În cadrul reuniunii, miniştrii vor purta discuţii şi cu privire la situaţia actuală a impactului economic şi financiar al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Aceştia vor fi informaţi în legătură cu progresele punerii în aplicare a Mecanismului pentru Ucraina.
Pe ordinea de zi se va afla şi subiectul privind populaţia în curs de îmbătrânire, iar Consiliul va avea drept obiectiv aprobarea concluziilor referitoare la provocările legate de sustenabilitatea finanţelor publice generate de îmbătrânirea populaţiei.
De asemenea, preşedinţia şi Comisia vor informa miniştrii cu privire la rezultatul reuniunii G20 a miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale şi al reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) din 17-19 aprilie 2024.
Un alt subiect avut în vedere vizează educaţia financiară, iar Consiliul va încerca să aprobe concluzii în acest sens, care vizează să contribuie la realizarea Uniunii Pieţelor de Capital.
„Concluziile urmăresc să ofere orientări Comisiei şi statelor membre cu privire la modalităţile de îmbunătăţire a cunoştinţelor şi a înţelegerii de către cetăţeni a finanţelor, pentru a-i ajuta să facă alegeri financiare mai bine fundamentate şi pentru a-i încuraja să investească pe pieţele financiare europene”, subliniază sursa citată.
În cadrul secţiunii „Diverse”, preşedinţia şi ministrul olandez al Finanţelor vor prezenta programul de lucru al Coaliţiei miniştrilor de Finanţe pentru acţiuni climatice pentru perioada 2024-2025 şi vor informa miniştrii cu privire la rezultatul reuniunii anuale a Fondului Monetar Internaţional.