Economistul Mircea Coșea consideră că 2025 este un an pierdut din punct de vedere economic de România, din cauza campaniei electorale, a presiunii puse pe mediul de afaceri prin taxe și impozite noi, dar și a șomajului în creștere „explozivă”. Profesorul universitar a criticat, la Antena 3 CNN, Guvernul Ciolacu pentru măsurile „mediocre” pe care le-a luat pentru a redresa economia țării și pentru că nu a anunțat cum va reduce deficitul bugetar.
Mircea Coșea e sceptic că Guvernul Ciolacu 2, în esență identic cu Guvernul Ciolacu 1, va reuși să își repare propriile decizii greșite pentru economie.
„Situația este îngrijorătoare, nu aș spune că e gravă, nu putem avea încredere în cei care au greșit în guvernarea Ciolacu 1 că vor repara greșelile din Guvernul Ciolacu 2, este același Guvern, aceași viziune, același concept, în marea majoritate aceași oameni care reprezintă anumite grupuri, măsurile care s-au luat sunt mediocre, fără niciun fel de aplicabilitate imediat, doar cu efecte negative asupra unei categorii socio-profesionale din România. Din punct de vedere al modului în care vor reduce deficitul bugetar există o mare ceață, nu ne dăm seama cum și în ce fel se va întâmpla”, a spus economistul la Antena 3 CNN.
De asemenea, Mircea Coșea a explicat că anul 2025 este unul „pierdut din punct de vedere economic”, iar șomajul în creștere va pune și mai multă presiune pe societate.
„Deci lucrurile merg într-o direcție pe care e greu să o prevezi și să o crezi pozitivă. Bănuiesc că acest an este un an pierdut din punct de vedere economic pentru România, eoarece avem această campanie electorală care va destabiliza foarte mult și situ politică și economică.
Mai avem presiunea care se face pe mediul de afaceri prin impozite și taxe și lucrul cel mai grav, prima oară din 1990 avem o creștere aproape explozivă a șomajului, se închid firme, instituții cu proces industrial mai ales, mai ales cu capital străin, capitalul străin pleacă din România și își închid fabricile și din cauza greutăților din țările lor, dar și din cauză că România nu mai e o țară favorabilă investițiilor ca urmare a impozitelor care se anunță. Acest șomaj va aduce o presiune foarte mare în societate”, a spus economistul.
În ce privește reducerile de personal anunțate de Guvern, Mircea Coșea a spus că în lipsa recalificării angajaților dați afară economia va avea de suferit.
„Dacă se mai adaugă și reducerea personalului bugetar, care se face fără pregătire. Nu poți să trimiți acasă un număr important de oameni dacă nu le asiguri un alt loc de mncă, dacă nu îi recalifici, și dacă nu finanțezi tot acest proces, care costă. Ce face domnul Bolojan la Senat sau la Cameră este o picătură într-un pahar cu apă și discutabilă ca măsură că acolo sunt numai persoane numite pe criterii politice, de familie, de prietenie, e altceva”, a explicat profesorul universitar.
La aceste probleme interne, se adaugă și presiunea SUA ca țările NATO să își crească bugetele pentru Apărare, o măsură economică pe care e greu de crezut că România o poate susține, a spus economistul.
„E o situație complicată și internațional pentru că noi avem ca partener strategic important SUA, sigur că siguranța noastră în această zonă e garantată de SUA prin bazele militare pe care le au, dar lucrurile se schimbă. Sunt pretenții mai mari și unii analiști spun că sunt pretenții justificate și anume că ar trebui ca țările membre NATO să plătească mai mult pentru apărare, ceea ce la noi înseamnă o nouă viziune bugetară. Și întrebarea este vom putea suporta sau nu? În măsura în care noi nu putem suporta nici măcar creșterea pensiilor, indexarea lor”, a explicat Mircea Coșea.
