Mobile World Congress (MWC) 2025, derulat luna aceasta la Barcelona, a adus o serie de inovații importante în tehnologia comunicațiilor, noutăți care vor modela piața globală în anii următori. Evenimentul, de referință în industria de tehnologie, s-a concentrat pe inteligența artificială (AI), dar și pe inovații hardware care pot transforma modul în care utilizăm tehnologia în fiecare zi.
Una dintre problemele pe care tehnologia nu a reușit să o surmonteze pânâ acum este cea a bateriilor care alimentează orice produs electronic care nu este legat la priză. Mobilitatea presupune deplasare, inclusiv pentru autovehicule, dar utilizarea este limitată de capacitatea bateriei. Tehnologia lititu-ion utilizată pe scară largă în prezent, este „veche” de 25-30 de ani, dar nu s-a descoperit încă un înlocuitor la fel de capabil și ieftin. Și dacă cercetătorii nu țin pasul cu nevoie de independență ale produselor electronice, producătorii caută soluții în altă parte. Cum este zona de alimentare cu energie. Celulele fotovoltaice au evoluat mult în ultimele decenii, atât ca dimensiune, cât și în capacitatea de transformare a luminii în energie electrică. Iar puterea tot mai mare a acestor celule le poate face utile și în dispozitive mici, nu doar panouri puse pe acoperiș. Samsung are deja câțiva ani de când a înlocuit telecomenzile cu baterii cu cele cu acumulatori și un mini-panou fotovoltaic, care permite utilizarea acestora timp de luni întregi fără a fi necesară încărcarea prin fir a acumulatorilor.
Acum, la MWC 2025, Lenovo a lansat un laptop cu capacul acoperit cu celule fotovoltaice, Yoga Solar PC, care permite utilizarea acestuia în orice mediu cu lumină naturală. Panoul solar instalat pe laptopul cu o grosime de doar 1,5 cm și o greutate de 1,22 kg, are o rată de conversie de 24% prin utilizarea tehnologiei „Back Contact Cell”. Mai exact, o încărcare de 20 de minute în condiții optime permite până la o oră de redare video pe PC. Sistemul inovator Dynamic Solar Tracking măsoară în mod constant curentul și tensiunea panoului solar, lucrând împreună cu sistemul Solar-First Energy pentru a ajusta automat setările încărcătorului, cu scopul de a prioritiza trimiterea energiei colectate către sistem. Acest lucru asigură economisirea de energie și menținerea stabilității sistemului indiferent de intensitatea luminii. În plus, chiar și în condiții de luminozitate scăzută, panoul poate genera energie, alimentând bateria atunci când PC-ul este inactiv.
Viitorul se vede pe ecrane multiple
Pe partea de captare a energiei venite de la soare, la MWC 2025 a fost lansată, de către producătorul de accesorii mobile Anker, o jachetă cu celule fotovoltaice și cablu de alimentare, care poate încărca un telefon cu până la 30W în timp ce este purtată. De asemenea, Infinix, producător chinez de telefoane, a prezentat un concept de smartphone cu un panou solar integrat pe spate, prin care celulele utilizate permit încărcarea cu până la 2W în condiții optime de lumină.
În zona AI, unde Generative AI ia tot mai mult avânt, aproape toți producătorii au venit cu câte o inovație. Honor, compania desprinsă din Huawei, a anunțat că urmează să se transforme în producător de inteligență artificială și să creeze dispozitive AI și un ecosistem global alături de parteneri. Compania a pregătit investiții de 10 miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru acest proiect. În plus, Honor a prezentat și noua serie flagship Magic, care va primi șapte ani de actualizări Android și de securitate, și va avea funcții AI cum ar fi cea de recunoaștere a deepfake-urilor și AI Upscale pentru restaurarea pozelor vechi.
În timp ce pe PC-uri producătorii anunță tot mai multe funcții pentru Copilot de la Microsoft, pentru telefoane și tablete Google anunță noi capacități ale Gemini, cum ar fi Gemini Live, unde utiliztorii pot chestiona AI în timp ce filmează în timp real. Inclusiv compania telecom Deustche Telekom a anunțat, împreună cu startup-ul AI Perplexity, un telefon cu inteligență artificială, care este echiat cu un asistent, Perplexity, și care poate realiza acțiuni pentru utilizatori doar prin comenzi în limbaj natural. Aceste este un majordom virtual, care poate comanda un taxi, rezerva o masă la restaurant, traduce în timp real și răspunde la orice întrebare. Perplexity poate și să facă cumpărături sau să scrie e-mailuri.
Pe lângă AI, noutăți au venit și din zona de ecrane, care devin tot mai maleabile și mai pliabile. Samsung, alături de o cască de realitate augmentată, denumită Project Moohan, care vine cu patru camere frontale și comenzi tactile pe lateral, a prezentat și câteva concepte de ecrane care se pot plia, inclusiv un model Flip care se pliază de două ori și o servietă de metal, Samsung Display’s Flexible Cabinbag, o geantă metalică subțire care se deschide pentru a dezvălui un ecran OLED flexibil de 18,1 inchi. Seamănă cu ceva ce un vânzător ambulant din viitor ar putea purta cu el pentru a o deschide într-o sală de consiliu sau pe o masă pentru a-și expune marfa potențialilor cumpărători.
Lenovo a prezentat, la rândul său, un laptop cu un ecran care se pliază și poate deveni un ecran dublu în utilizare. PC-ul concept cu AI, ThinkBook „nume de cod Flip”, reprezintă o nouă evoluție în materie de factori de formă adaptivi, dotați cu inteligență artificială. Datorită ecranului OLED pliabil spre exterior de 18,1 inch, utilizatorii pot face tranziția de la un laptop compact de 13 inch la propriul spațiu de lucru extins pe verticală, ceea ce îmbunătățește productivitatea, multitasking-ul și colaborarea bazată pe AI.
