Deprecated: Funcția WP_Dependencies->add_data() a fost apelată cu un argument care este considerat învechit începând cu versiunea 6.9.0. Comentariile condiționale IE sunt ignorate de toate navigatoarele acceptate. in /var/www/incomemagazine.ro/public/wp-includes/functions.php on line 6131
Actualitate

Monitorul Social: România, cel mai scăzut consum de fructe și legume din UE în ciuda potențialului agricol

fructe legume

România are una dintre cele mai scăzute rate de consum de fructe și legume din Uniunea Europeană, în condițiile în care aproape 75% dintre români nu consumă nici măcar o porție de legume sau fructe pe zi, arată datele Eurostat prelucrate de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România (FES).

Un procent de 24% dintre respondenți declară că mănâncă între una și patru porții zilnic și doar 2,4% dintre români consumă cinci porții de legume și fructe pe zi, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății.

În același timp, deși România are 8,1% din terenul arabil utilizat în UE și 4,2% din populația Uniunii, contribuie cu doar 1,9% la producția anuală de legume proaspete și 5,4% la producția de fructe, ceea ce alimentează dependența de importuri și prețuri mai ridicate pentru consumatori cu venituri mici, comentează sursa citată.

‘Situația României contrastează puternic cu media UE27, unde doar 33% dintre europeni nu consumă pe zi nicio porție de legume și fructe, în timp ce 55% consumă între una și patru porții, iar 12% ajung la cinci sau mai multe porții pe zi. Chiar și în Europa Centrală și de Est, România rămâne cu mult în urma unor țări precum Cehia, Polonia sau Bulgaria în ceea ce privește consumul de fructe și legume. Această realitate configurează un cerc vicios: producție insuficientă raportată la resursa de teren, dependență de importuri, prețuri mai mari la raft și, în final, consum redus’, se arată într-un comunicat al FES.

Distribuția de teren agricol ar permite, în teorie, acoperirea unei părți semnificative din nevoia internă de fructe și legume. Statele UE27 dispun în total de 157 de milioane de hectare de teren agricol utilizat, dintre care 12,8 milioane de hectare de teren agricol sunt utilizate în România, ceea ce reprezintă aproximativ 8,1% din total.

Potrivit realizatorilor cercetării, deși folosește 8,1% din terenul agricol din Uniunea Europeană, România produce mult sub potențial la categoria legume (1,9% din producția UE) și doar marginal mai bine la producția de fructe (5,4%). În general, nivelul producției din România rămâne sub potențialul pe care l-ar sugera ponderea sa în terenul agricol și mult sub potențialul altor țări din regiune, precum Polonia, ce produce 16% din fructele și 8% din legumele cultivate în UE27 cu doar 9% din terenul agricol utilizat. Această subproducție perpetuează presiunea pe importuri și menține consumul național la cote foarte joase, subliniază sursa citată.

În aceste condiții, impactul pentru sănătatea publică și economie este major, întrucât ratele scăzute de consum se corelează cu riscuri crescute pentru bolile netransmisibile și scăderea productivității. Organizația Mondială a Sănătății recomandă cel puțin 400 g de fructe și legume pe zi, echivalentul a cinci porții, iar România are astăzi cea mai mică pondere a populației care atinge această țintă din rândul statelor europene menționate.

‘Consumul foarte scăzut de fructe și legume ar putea să fie una dintre cauzele pentru problemele de sănătate întâlnite în România. Această problemă nu poate fi depășită decât prin intervenții coordonate din partea statului și a agricultorilor din țară, cât și dezvoltarea unei strategii prin care cetățenii să fie informați despre importanța unei bune alimentații. O strategie integrată, cu ținte anuale de producție și consum, ar reduce dependența de importuri, stabilizând prețurile la raft și crescând accesul pentru gospodăriile vulnerabile’, se mai precizează în document.

Cele mai recente știri

To Top