„România e extrem de vulnerabilă în fața dezastrelor naturale”, spune Nicoleta Radu, directorul Paid România. Invitată în cadrul conferinței naționale Antena3 CNN – România Inteligentă “Asigurările obligatorii de locuințe: Pilonul stabilității în fața dezastrelor”, reprezentantul Paid România a declarat că „e nevoie de o înțelegere a acestui fenomen de la toate nivelurile și în ultimul timp au existat dialoguri foarte eficiente cu autoritățile locale„.
Conferința, organizată în parteneriat cu PAID România, marchează Ziua Internațională pentru reducerea riscului la dezastre, zi care încurajează fiecare cetățean și guvern să promoveze o cultură globală cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene a dezastrelor, inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor și pregătirea împotriva acestora.
„În contextul în care în ultimul timp am avut de-a face cu evenimente neplăcute, e clar că e nevoie de protecție, de orice tip de protecție. În cazul de față vorbim de protecție financiară, care singura care ne poate ajuta cu reconstrucția după dezastre naturale. Chiar dacă la nivel individual nu se înțelege clar care e impactul, noi ca societate trebuie să explicăm că e vorba de un nivel social de fapt.
Nu e un nivel mulțumitor. În 15 ani am atins un 23% grad de cuprindere. Din 9.8 locuințe înregistrate doar 2.3 locuințe sunt cu o asigurare obligatorie. România e extrem de vulnerabilă, eforturile de a proteja cetățenii ar uriaș pentru guvern. Noi insistăm să informăm pe toată lumea interesată că acesta e un sistem eficient pentru a asigura protecție. E nevoie de o înțelegere a acestui fenomen de la toate nivelurile și în ultimul timp au existat dialoguri foarte eficiente cu autoritățile locale.
De 15 ani observăm că metoda coercitivă nu dă rezultate, nu e eficientă. Informarea cetățenilor e importantă, de aceea am modificat legea 260 și autoritățile locale sunt obligate acum să informeze cetățenii asupra acestor polițe obligatorii.
Valoarea poliței e de 130 de lei și sumele pe care le pot primi ajung până la 100.000 de lei. Asta include și locuințele vulnerabile, 50 de lei pe an și acoperă până la 50.000 de lei. Acest tip de produs acoperă cutremur, inundații și alunecări de teren. Cetățenii extrem de vulnerabili au plătită această asigurare de către autorități„, a declarat Nicoleta Radu în cadrul conferinței.