Business

O nouă fabrică în România! S-au investit în ea peste 10 milioane de euro

Antreprenorul Horia Alexander Enciu şi compania Hatboru din Turcia au investit 10,5 milioane de euro pentru construcţia unei fabrici de ţeavă de oţel sudată elicoidal.

Potrivit unui comunicat al antreprenorilor, Hatboru Romania va activa în Zona Liberă din Giurgiu şi intenţionează să angajeze peste 100 de operatori de maşini şi specialişti în deformări plastice, sudură şi control nedistructiv.

Investitorii au avut de ales între mai multe ţări din Uniunea Europeană pentru amplasarea noii facilităţi de producţie, iar România a prezentat mai multe avantaje printre care se numără tradiţia în domeniul industrial, poziţia geografică şi competenţele specialiştilor din producţie, precizează sursa citată.

„Am decis să construim fabrica Hatboru la nivel local întrucât cred cu tărie în reindustrializarea României în domeniile tradiţionale din care am ieşit în ultimele decenii. Deşi avem o istorie de peste 150 de ani în petrol şi de peste 110 de ani în domeniul gazelor, iar prima conductă de gaze a fost construită în 1914, nu aveam până acum nicio fabrică în care să fie produsă ţeavă pentru conducte magistrale, aşa cum este standardul industriei astăzi, cu acoperire interioară şi exterioară. Această tradiţie a dus la formarea specialiştilor care pot fi atraşi spre noi, o resursă umană pe care ne vom putea baza acum şi în faza următoare de dezvoltare”, a declarat Horia Alexander Enciu, acţionar Hatboru Romania.

Hatboru Romania va fabrica la Giurgiu ţeavă de oţel sudată elicoidal, cu diametre exterioare de până la 2540 mm, care va fi acoperită anti-coroziv atât la exterior, cât şi la interior, asigurând astfel caracteristici tehnice care să crească durata de utilizare a conductelor realizate în acest fel. Ţeava produsă în judeţul Giurgiu va fi folosită pentru conducte de gaze naturale, ţiţei, produse petroliere, aducţiuni de apă, canalizare, termoficare, construcţii de drumuri şi poduri, consolidări de maluri şi extinderi de porturi. Fabrica Hatboru Romania va folosi cele mai moderne tehnologii pentru producţia şi acoperirea ţevilor şi va asigura o capacitate de producţie şi un nivel de automatizare care vor face ţeava produsă la Giurgiu competitivă la nivel internaţional.

„Ne propunem să ajungem în primul an de activitate la o producţie care să fie peste volumul importat pe piaţa din România în ultimii 15 ani. Această evoluţie depinde foarte mult de proiectele noi care vor fi disponibile în piaţa locală şi regională şi pe care vom reuşi să le câştigăm. Avem răbdare şi vom construi pe piaţa românească pas cu pas”, a declarat Mehmet Kiliclar, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Hatboru Romania.

Compania turcă Hatboru a început să fie activă în România în 2008-2009, atunci când a livrat împreună cu Industrial MD Trading SRL (IMD) 25 de km de ţeavă DN 700 pentru conducta de transport gaze naturale Szeged-Arad, care urma să interconecteze sistemele de transport din România şi Ungaria.

În 2009-2010 au urmat proiectele care au asigurat alimentarea cu gaze a noii centrale a Petrom de la Brazi, Filipeşti-Butimanu, 37 de km de ţeavă Dn 700 şi Butimanu-Brazi, 30 de km, DN 800. Pe lângă multe alte iniţiative mari, un proiect foarte important este conducta BRUA, pentru care Hatboru a livrat împreună cu IMD circa 120 km, DN 800 în 2018-2019.

În 2020, compania turcească a livrat ţeavă DN 600 în Republica Moldova, pentru conducta Ungheni-Chişinău. În ultimi 2-3 ani, compania a livrat 87 km, DN 300, pentru conducta Sighetul Marmaţiei-Borşa şi ţeavă pentru o serie de proiecte din apropierea Bucureştiului.

În total, au fost livrate în aceşti 15 ani circa 25.000 de tone de ţeavă produsă de Hatboru în Turcia pentru Sistemul Naţional de Transport gaze naturale.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top