Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îndemnat marţi guvernele să majoreze taxele pe băuturile alcoolice şi să le impună pentru produsele care în prezent sunt scutite, cum ar fi vinul în unele ţări europene.
Şi băuturile ce conţin zahăr ar trebui, de asemenea, să fie taxate la cote mai mari, a declarat OMS, adăugând că în fiecare an 2,6 milioane de oameni mor din cauza consumului de alcool şi 8 milioane de oameni mor din cauza alimentaţiei nesănătoase.
Rudiger Krech, director de promovare a sănătăţii în cadrul OMS, a declarat că taxarea acestor produse la o rată mai mare creează populaţii mai sănătoase, conform Reuters.
„Are un efect de propagare pozitivă în întreaga societate, mai puţine boli şi debilitate şi venituri mai mari pentru ca guvernele să furnizeze servicii publice”, a continuat Krech, adăugând că, în cazul alcoolului, ajută, de asemenea, la prevenirea violenţei şi a accidentelor rutiere.
Organizaţiile de sănătate publică, precum OMS, îşi îndreaptă din ce în ce mai mult atenţia către impactul asupra sănătăţii al unor produse precum alcoolul şi alimentele zaharoase, după ce au obţinut progrese semnificative în ceea ce priveşte evidenţierea deceselor şi bolilor cauzate de ţigări.
De asemenea, OMS a publicat marţi un „manual de taxare a alcoolului”, care însoţeşte documente similare care vizează tutunul şi băuturile îndulcite cu zahăr.
Acesta afirmă că majoritatea taxelor pe alcool sunt „scăzute şi nu sunt concepute în mod optim” şi că vinul nu este impozitat deloc în 22 de ţări, majoritatea din Europa, făcând apel la guverne să introducă rate mai mari şi să impoziteze toate tipurile de alcool.
Consumul de alcool este un factor de cauzalitate în peste 200 de boli şi leziuni, inclusiv unele tipuri de cancer, ciroza hepatică şi bolile cardiovasculare, potrivit OMS.
Asociaţiile din industria alcoolului spun că taxele mai mari duc la reducerea vânzărilor şi la scăderea veniturilor fiscale, ameninţând în acelaşi timp supravieţuirea unor întreprinderi.