Analize

OVES Enterprise: achiziția avioanelor F-35 va accelera transformarea tehnologică a României pentru următorii 60 de ani

Decizia strategică a României de a achiziționa și opera avioanele F-35 Lightning II va aduce, pe lângă întărirea capabilităților de apărare și securitate a țării și consolidarea poziției în NATO și oportunități enorme pentru industriile implicate.

F-35 este singurul avion de luptă aflat în producție astăzi capabil să creeze locuri de muncă pentru următorii 40 – 50 de ani. Iar operarea acestuia va permite parteneriate industriale strategice cu industriile locale, fiind așteptat să rămână în serviciu și operațional până în 2088.

România se află într-o poziție unică pentru a capitaliza de pe urma achiziției și operării avioanelor F-35 Lighting II pentru deceniile următoare.

În cazul industriei IT vom asista la accelerarea transformării digitale și tehnologice pentru următorii peste 60 de ani, potrivit reprezentanților OVES Enterprise, companie de dezvoltare de software cu cel mai înalt nivel de autorizare de securitate din România și furnizor pe zona de AI, Cybersecurity și Technology as a Service pentru cele mai importante companii din lume și organisme guvernamentale din industria de apărare.

„F-35 nu este numai un avion de luptă de generația a cincea, ci și o platformă senzorială avansată și un centru de date zburător care va continua să evolueze pe întreaga sa durată de viață. Performanța avansată a F-35 este posibilă datorită calculatoarelor sofisticate și avansate, un aspect ușor neglijat în comparație cu alte atribute ale aeronavei, cum ar fi invizibilitatea radar, ușurința în manevrabilitate și capacitățile crescute de neutralizare a țintelor. Operarea, întreținerea și actualizarea platformei F-35 necesită capacități tehnologice avansate, multe dintre ele desfășurate la nivel local, care pot și ar trebui să fie dezvoltate prin aspectele de cooperare industrială aferente achiziției. Industria tehnologică din România nu este doar capabilă, ci și experimentată pentru a susține operațiunile F-35 pentru deceniile următoare”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menționând că OVES Enterprise are capacitatea și cunoștințele necesare ca, împreună cu partenerii americani, să susțină Ministerul Apărării și autoritățile din România în integrarea avionului F-35 în sistemul aerian românesc.

Principalele beneficii generate de achiziția avioanelor F-35

La nivel general, achiziția avioanelor F-35 reprezintă un important catalizator pentru România, generând beneficii multiple cu impact major atât în economie, cât și în securitatea națională, succesul întregului program) depinzând, în mare măsură, de viziunea și abordarea strategică a Guvernului României.

Noile avioane întăresc capabilitățile de apărare ale României, permițând o reacție mai eficientă la amenințările regionale și consolidând rolul țării în cadrul NATO, unde țara noastră devine unul dintre cei mai mari operatori de F-35.

Beneficiile economice includ crearea de locuri de muncă și integrarea industriei locale în rețeaua globală de furnizori a programului (F-35 Lightning II Joint Program Office), stimulând astfel dezvoltarea tehnologică și industria națională prin parteneriate strategice și cooperare industrială.

Promovarea inovației în sectorul tehnologic, auto-suficiența în producția de apărare și parteneriatele pe termen lung sunt alte avantaje majore, toate acestea consolidând securitatea națională și amplificând impactul economic pe termen lung.

Cum schimbă F-35 industria locală de IT

La nivelul industriei locale de IT, beneficiile vizează, în principal, zona de inovație și stimularea tehnologică. F-35, fiind o platformă avansată de senzori și un centru de date zburător, impune cerințe tehnologice de vârf pentru procesarea și analiza datelor, generând astfel o cerere crescută pentru soluții software inovatoare și servicii de date.

Lucru care deschide oportunități ample de parteneriate tehnologice internaționale, contribuind la creșterea competențelor locale și a vizibilității pe piața globală. De asemenea, programul F-35 motivează investiții sporite în cercetare și dezvoltare (R&D) în domenii emergente precum inteligența artificială și cybersecurity, aspect vital pentru operarea și întreținerea F-35.

Totodată, introducerea acestui avans tehnologic susține diversificarea și expansiunea economiei IT locale, necesitând îmbunătățiri ale infrastructurii tehnologice și adoptarea unor standarde mai stricte, care vor îmbunătăți, în final, calitatea și securitatea produselor și serviciilor IT din România.

Cele mai recente știri

To Top