Peste 65.000 de operatori economici s-au înregistrat în platforma Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), iar momentan continuă semnarea contractelor, a afirmat, miercuri, la o conferinţă de specialitate, Gemma Webb, director general şi preşedintele Directoratului RetuRO, compania care administrează SGR.
„Când mă uit înapoi, îmi dau seama că timpul a trecut foarte repede. Suntem acolo unde plănuiam să fim într-un proiect atât de complex. Avem piloni diferiţi, cum ar fi sistemul IT sau pornirea facilităţilor. Prima facilitate a fost deja lansată în judeţul Cluj, iar următoarea va fi deschisă în Timiş, în curând. De asemenea, avem peste 65.000 de operatori economici înregistraţi pe platformă, iar momentan se semnează contracte. În plus, avem peste o mie de producători şi importatori care au semnat contractele specifice şi aceştia îşi înregistrează produsele în sistem. Deci, fiecare element funcţionează, se mişcă, însă va dura un timp. Începem cu un sistem care, în decembrie şi în ianuarie, va fi testat. Pe măsură ce vedem problemele şi erorile care apar, le vom rezolva, ca să mergem mai departe. Cel mai important lucru este că ne concentrăm pe beneficii şi acesta este beneficiul pe care îl aducem României, în lunile următoare”, a spus Webb.
SGR a fost implementat în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, moment din care românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.
RetuRO Sistem Garanţie Returnare este o companie care funcţionează pe principiul „not for profit”, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.
Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).
Publicaţia Green Report a organizat, miercuri, conferinţa cu tema „Managementul deşeurilor: SGR funcţional în România”, în cadrul căreia se discută despre provocările şi oportunităţile aduse de implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR) în România, la doar câteva zile de la debutul din 30 noiembrie.