Actualitate

Peste 97% dintre avizele din SUMAL respectă cadrul legal în vigoare

Majoritatea covârşitoare, de peste 97%, a avizelor din sistemul de urmărire a masei lemnoase SUMAL respectă cadrul legal în vigoare, reiese dintr-o analiză efectuată de aplicaţia de Inteligenţă Artificială (AI) de la Google, citată de Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR.

„Sistemul informaţional pentru păduri sau varianta lui cunoscută de noi toţi ca SUMAL, sistemul de urmărire a masei lemnoase, contribuie la asigurarea trasabilităţii şi transparenţei sectorului, însă acesta trebuie să fie parte a unui sistem integrat care să reuşească să depăşească bariera controlului şi să devină cu adevărat un sistem integrat pentru păduri. SUMAL 2.0 a însemnat o mare evoluţie pentru sectorul forestier, digitalizarea activităţilor cu mult înaintea altor domenii şi renunţarea la hârtie. Evoluţia nu se poate opri şi un alt pas constă în utilizarea unor instrumente bazate pe inteligenţa artificială, care să poată analiza un volum mare de date, să înlăture subiectivismul uman şi să orienteze controlul către zonele de risc. Analiza efectuată de AI-ul de la Google pe fotografiile încărcate în SUMAL a arătat faptul că o majoritate covârşitoare de peste 97% a avizelor din SUMAL respectă cadrul legal în vigoare”, menţionează sursa citată.

Conform ASFOR, restul de 3% reprezintă o serie de anomalii, care urmează să fie analizate şi soluţionate de către instituţiile cu atribuţii de control ale statului.

„Şi acest 3% trebuie analizat pentru a se pedepsi reaua credinţă şi nu o greşeală întâmplătoare. Analiza pozelor din SUMAL cu ajutorul instrumentelor avansate ţine de normalitate atâta timp cât factorul uman nu a reuşit să facă această analiză, declarându-se depăşit de volumul mare de date. ASFOR susţine acest proiect pentru că este o soluţie concretă care va ajuta la eficientizarea activităţii de verificare şi sancţionare a celor care nu respectă legea, prin analizarea fără subiectivism a miilor de avize emise zilnic. Aşa cum se fac lucrările de igienă în pădure şi în sector, pe întreg lanţul de la pădure, cu accent pe pădure, până la produsul finit, „curăţirea” trebuie să fie o acţiune comună, curajoasă şi continuă. Este clară nevoia digitalizării şi automatizării sectorului pentru a reuşi să rămânem competitivi pe o piaţă regională şi globală a lemnului şi a produselor din lemn. Însă în acelaşi timp sunt obligatorii măsurile de susţinere financiară a dezvoltării infrastructurii forestiere şi a dotării forestierilor cu utilaje moderne”, susţin specialiştii asociaţiei de profil.

Aceştia au făcut referire şi la implementarea altor soluţii inovatoare, precum analiza imaginilor satelitare, scanarea LiDAR a pădurilor din România sau monitorizarea transporturilor de masă lemnoasă cu ajutorul camerelor cu LPR.

Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR este organizaţia patronală şi profesională, reprezentativă la nivel naţional, a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top