Asigurări

Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în 2024, la 23,4 miliarde lei

legea asigurarilor
Foto: iStock

Piața asigurărilor din România a înregistrat, în 2024, un volum total al primelor brute subscrise de 23,4 miliarde lei, în creștere cu 11% față de anul anterior, potrivit unui raport publicat marți de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Conform sursei citate, ponderea asigurărilor generale în total subscrieri la finalul anului trecut era de 81%, în timp ce ponderea asigurărilor de viață era de 19%.

Totodată, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF, sucursale și societățile care își desfășoară activitatea în baza libertății de a presta servicii (FoS) s-a situat la aproximativ 9,94 miliarde lei în anul 2024, în creștere cu 7% comparativ cu anul precedent.

În ceea ce privește solvabilitatea societăților de asigurare autorizate și supravegheate de ASF, ratele la nivelul pieței asigurărilor se mențineau supraunitare la finalul lunii decembrie 2024. Comparativ anul precedent, rata SCR (cerința de capital de solvabilitate, n.r.) a scăzut, pe fondul creșterii mai rapide a cerinței de capital de solvabilitate (+22%) față de dinamica fondurilor proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate (+18%), se menționează în comunicat.

‘Indicatorul de lichiditate pentru activitatea de asigurări generale (3,09) a scăzut ușor comparativ cu situația înregistrată la finalul anului 2023 (3,14). Valoarea activelor lichide a crescut cu 20%, iar obligațiile pe termen scurt ale asigurătorilor s-au majorat cu 23%. În cazul activității de asigurări de viață, indicatorul a crescut. Îmbunătățirea lichidității pentru activitatea de asigurări de viață a avut loc pe fondul creșterii activelor lichide cu 18%, în timp ce obligațiile pe termen scurt au crescut într-un ritm mai scăzut (+15%) față de finalul lui 2023’, susțin autorii raportului.

Conform sursei citate, volumul total al indemnizațiilor brute plătite (inclusiv sucursale) s-a situat la valoarea de circa 10,6 miliarde lei în anul 2024, din care 82% reprezintă indemnizații brute plătite pentru activitatea de asigurări generale, iar 18% sunt pentru asigurările de viață.

Valoarea totală a investițiilor societăților de asigurare (inclusiv activele deținute pentru unitlinked) se situa la 31,6 miliarde lei, în creștere cu 17% față de finalul anului 2023. Societățile de asigurare din România investesc preponderent în instrumente cu venit fix, în principal în obligațiuni guvernamentale, ce dețin o pondere de circa 66% în valoarea totală a investițiilor la finalul trimestrului IV 2024, susțin autorii raportului.

În anul 2024, nu au intervenit schimbări semnificative în structura portofoliului investițional față de finalul lui 2023. Ponderea investițiilor în obligațiuni guvernamentale a crescut cu 3,3 puncte procentuale în totalul investițiilor, pe fondul creșterii cu 24% a valorii investițiilor în titluri de stat.

‘La finalul anului 2024, valoarea rezervelor tehnice conform regimului Solvabilitate II se situa la 22,1 miliarde lei, în creștere cu 19% față de anul anterior. Dinamica pozitivă a fost susținută atât de majorarea valorii rezervelor tehnice pentru activitatea de asigurări generale (+23%), cât și de creșterea valorii rezervelor constituite pentru asigurările de viață (+15%). Din valoarea totală a rezervelor tehnice, 59% sunt constituite pentru activitatea de asigurări generale, iar 41% pentru activitatea de asigurări de viață’, menționează sursa citată.

Totodată, gradul de cedare în reasigurare din perspectiva primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a înregistrat o scădere semnificativă comparativ cu perioada similară din anul anterior, dar și față de celelalte perioade analizate.

‘Valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurătorii români și sucursale (asigurări generale și de viață) a crescut cu circa 10% față de anul precedent, pe fondul creșterii volumului de prime distribuite pentru ambele segmente (asigurările generale: +10% și asigurările de viață: +19%)’, se mai precizează în raport.

În anul 2024, companiile de brokeraj au distribuit circa 69% din volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurătorii români și sucursale. Gradul de intermediere pentru asigurările generale este de 81,4%, iar pentru asigurările de viață este de 13,39%.

Cele mai recente știri

To Top