Preţurile petrolului au scăzut vineri cu 1% din cauza preocupărilor macroeconomice şi a obţinerii de profit, dar au crescut cu aproximativ 30% în trimestrul al treilea, depăşind 90 de dolari pe baril, deoarece reducerea producţiei de către membrii OPEC+ a limitat oferta globală de ţiţei, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent, pe termen de o lună au crescut cu aproximativ 2,2% pe ansamblul ultimei săptămâni şi cu 27% în trimestrul al treilea. Vineri, aceste contracte au închis în declin cu 7 cenţi, la 95,31 dolari pe baril.
Contractul mai lichid pentru petrolul Brent cu livrare în decembrie a încheiat tranzacţiile de vineri în coborâre cu 90 de cenţi, până la 92,20 dolari pe baril.
Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut vineri cu 92 de cenţi, până la 90,97 dolari, fiind în creştere cu 1% pe ansamblul săptămânii şi cu 29% în trimestrul al treilea.
În condiţiile în care contractele futures pentru petrol se apropie de 100 de dolari pe baril, mulţi investitori au obţinut profituri din creştere, având în vedere preocupările macroeconomice în curs.
”WTI a fost frumuseţea balului, dar astăzi îşi pierde strălucirea”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital LLC din New York, invocând marcările de profit şi preocupările economice.
Activitatea de petrol şi gaze din trei state producătoare de energie din SUA s-a intensificat odată cu cea mai recentă creştere a preţurilor, potrivit unui sondaj realizat de Federal Reserve Bank of Dallas.
În iulie, producţia de ţiţei din SUA a crescut la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2019, potrivit datelor Administraţiei pentru Informaţii în Energie.
Investitorii se aşteaptă la o potenţială închidere parţială a guvernului american, duminică, ”un risc inutil” pentru o economie rezistentă a SUA, a declarat consilierul economic de top al Casei Albe, Lael Brainard.
Îngrijorările legate de economia chineză s-au intensificat, de asemenea, deoarece acţiunile dezvoltatorului imobiliar îndatorat Evergrande Group au fost suspendate până la o nouă notificare, în urma unei informaţii conform căreia preşedintele său a fost plasat sub supravegherea poliţiei.
Numărul platformelor de petrol şi gaze active din SUA, un indicator timpuriu al producţiei viitoare, a scăzut cu şapte, la 623, în săptămâna până pe 29 septembrie, cel mai redus nivel din februarie 2022, a declarat firma de servicii energetice Baker Hughes în raportul său atent urmărit, de vineri.
În timp ce numărul total de platforme a scăzut cu 51 în trimestrul al treilea, reducerile au încetinit în comparaţie cu o reducere de 81 în al doilea trimestru, deoarece preţurile petrolului şi-au revenit din cauza strângerii ofertelor.
Se estimează că preţul petrolului Brent va avea o medie de 89,85 dolari pe baril în trimestrul al patrulea şi 86,45 dolari în 2024, potrivit unui sondaj care a inclus 42 de economişti, realizat vineri de Reuters.
Reuniunea panelului ministerial al OPEC+ va avea loc pe 4 octombrie şi există ”o probabilitate tot mai mare ca reducerile voluntare ale livrărilor de către Aramco să fie limitate”, au spus analiştii National Australia Bank într-o notă pentru clienţi, referindu-se la producătorul de petrol de stat al Arabiei Saudite.
Se preconizează că reducerile de livrări anunţate de Arabia Saudită şi Rusia vor domina preţurile petrolului pentru restul acestui an. Cu toate acestea, o cursă către 100 de dolari pe baril ar putea fi de scurtă durată din cauza ”naturii artificiale a penuriei de aprovizionare în sistem şi a mediului macroeconomic fragil”, a declarat Suvro Sarkar, liderul echipei din sectorul energetic la DBS Bank.