Preţurile petrolului au scăzut vineri cu aproximativ 2% şi au înregistrat pierderi săptămânale, după ce datele privind locurile de muncă din SUA au redus şansele de tăieri iminente ale dobânzii de referinţă în cea mai mare economie a lumii, ceea ce ar putea diminua cererea de ţiţei, transmite Reuters.
Creşterea economică slăbită în China şi posibilitatea unei oarecare atenuări a tensiunilor în Orientul Mijlociu au redus, de asemenea, preţurile.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,31 dolari, sau cu 1,7%, la 77,39 dolari pe baril şi contractele futures pentru petrolul U.S. West Texas Intermediate au scăzut cu 1,47 dolari, sau cu aproximativ 2%, la 72,35 dolari.
Ambele benchmark-uri au consemnat o pierdere de aproximativ 7% pe ansamblul săptămânii.
Ratele ridicate ale dobânzilor, care tind să diminueze creşterea economică şi cererea de petrol, în marile economii precum Statele Unite şi zona euro, par că vor fi menţinute, pe termen scurt.
Datele de vineri au arătat că angajatorii din SUA au adăugat mult mai multe locuri de muncă în ianuarie decât erau aşteptările, reducând şansele unei reduceri în curând a dobânzii cheie de către Rezerva Federală.
Drept urmare, dolarul s-a apreciat faţă de toate monedele importante.
”Preţurile (pdetrolului) s-au schimbat puţin înainte de raport, dar datele peste aşteptări privind locurile de muncă create micşorează probabilitatea reducerii dobânzii”, a spus Matt Smith, analist la Kpler.
În Europa, un factor de decizie al Băncii Centrale Europene a sugerat, de asemenea, că este prea devreme pentru a reduce ratele dobânzilor din zona euro.
Între timp, îngrijorarea cu privire la redresarea economică a Chinei a persistat, Fondul Monetar Internaţional prognozând că creşterea economică a ţării va încetini la 4,6% în 2024 şi va scădea în continuare pe termen mediu, până la aproximativ 3,5% în 2028.