Preţurile petrolului au scăzut vineri, dar au consemnat a doua creştere săptămânală consecutivă, deoarece investitorii au cântărit preocupările legate de întreruperea ofertei în Orientul Mijlociu şi impactul uraganului Milton asupra cererii de combustibil din Florida, transmite Reuters.
Contractele futures pentreu ţiţeiul Brent au scăzut 0,43%, la 79,06 dolari pe baril.
Contractele futures pe ntruţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au scăzut cu 0,54%, până la 75,44 dolari pe baril.
Totuşi, pe ansamblul săptămânii, ambele benchmark-uri au realizat câştiguri de puţin peste 1%.
”Pieţele pot simţi tensiunea, în timp ce Israelul are în vedere dimensiunea şi forma răspunsului său la atacul masiv al Iranului cu rachete. Dacă Israelul distruge infrastructura petrolieră şi gaze a Iranului, preţurile vor creşte”, a spus economistul şef la Matador Economics, Tim Snyder, într-o notă de vineri.
În SUA, uraganul Milton a intrat joi în Oceanul Atlantic, după ce a tăiat o cale distructivă prin Florida, ucigând cel puţin 10 oameni şi lăsând milioane de oameni fără curent.
Lipsa de benzină a cuprins statul la începutul săptămânii, deoarece şoferii s-au aprovizionat înainte de uragan, cu aproape un sfert din cele 7.912 staţii de benzină din Florida rămânând fără carburanţi până miercuri dimineaţă, dar distrugerile putea continua să reducă consumul de combustibil în urma uraganului.
Florida este al treilea cel mai mare consumator de benzină din SUA, dar nu există rafinării în stat, ceea ce o face dependentă de importurile pe apă.
Şi reticenţa provocată de stocurile mari de ţiţei şi o posibilă relaxare monetară mai graduală de către Rezerva Federală a SUA au contribuit, de asemenea, la oprirea recentei creşteri a preţurilor petrolului, a declarat Yeap Jun Rong, strateg de piaţă la IG.
Valorile de referinţă ale ţiţeiului au crescut luna aceasta după ce Iranul a lansat peste 180 de rachete împotriva Israelului la 1 octombrie, crescând perspectiva represaliilor împotriva instalaţiilor petroliere iraniene.
Israelul nu a răspuns încă, iar indicii de referinţă s-au relaxat şi au rămas relativ neschimbaţi pe parcursul săptămânii.
Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a spus că orice atac împotriva Iranului ar fi ”letal, precis şi surprinzător”.
”Trebuie să aşteptăm şi să vedem cum răspunde Israelul, dar cred că până în acel moment piaţa petrolului va păstra o primă de risc”, a declarat analistul UBS, Giovanni Staunovo.
Iranul sprijină mai multe grupuri care luptă împotriva Israelului, inclusiv Hezbollah în Liban, Hamas în Gaza şi Houthii din Yemen.
Armata Libanului a declarat că două persoane au fost ucise şi alte trei au fost rănite după ce forţele israeliene au vizat vineri unul dintre posturile sale militare din Kafra, din sudul Libanului.
Statele din Golf fac lobby la Washington pentru a opri Israelul să atace exploatările petroliere ale Iranului, de îngrijorare că propriile instalaţii petroliere ar putea fi atacate de aliaţii Teheranului dacă conflictul se intensifică, au declarat trei surse din Golf pentru Reuters.
În ceea ce priveşte oferta, corporaţia naţională petrolieră (NOC) a Libiei a declarat vineri că a restabilit producţia de petrol la nivelurile de dinaintea crizei băncii centrale a ţării, ajungând la 1,25 milioane de barili.