ACTUALIZARE 16:00. Ordonanţa de urgenţă 57/12 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial.
„Am decis, la nivelul coaliţiei şi în deplin consens cu liderii de sindicat, ca odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta şi ne vom ţine de cuvânt, cum am făcut-o şi până acum, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă cu elementele de conţinut aşa cum au fost ele agreate împreună cu sindicatele. (…) În deplin dialog cu sindicatele, reprezentanţii profesorilor, cu reprezentanţii părinţilor, cu reprezentanţii elevilor, am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă şi să asigurăm (…) soluţia prin care să putem să încheiem anul şcolar, să se deruleze Evaluarea naţională şi, desigur, să se deruleze examenul de Bacalaureat. Ca atare, vom adopta ordonanţa de urgenţă, de fapt sunt două ordonanţe de urgenţă, pentru că una vizează asigurarea creşterilor salariale de la bugetul de stat şi desigur asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanţare europeană”, a precizat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de guvern.
ACTUALIZARE 15:00. Liderii judeţeni ai sindicatelor din educaţie şi-au mandatat reprezentanţii să suspende greva, cu 51 de voturi pentru, din 57, a afirmat, luni, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că majorarea cu 50% din creşterea salarială prevăzută de noua Lege a salarizării se va aplica de la 1 ianuarie 2024.
„Această decizie pe care am luat-o, de suspendare, a fost în urma consultării pe care am avut-o în 8 şedinţe cu liderii din teritoriu chiar astăzi – şi am fost împuterniciţi, mandataţi. Este decizia liderilor de judeţ care ne-au spus clar: dacă aceste lucruri se întâmplă (revendicări, n.r.). Mai sunt şi nemulţumiţi – şi ştim foarte bine acest lucru, dar n-are sens să ascundem procentul foarte mare al celor care au spus că intră la clasă, dacă aceste lucruri se rezolvă, cele pe care vi le-am prezentat. Ăsta este adevărul, a fost un vot al liderilor judeţeni care ne-au mandatat să suspendăm greva. Mă refer acum la lideri. Din 57 de lideri, 51 au fost pentru suspendare, deci este procentul majoritar”, a afirmat Hăncescu.
Potrivit acestuia, „obligatoriu trebuie să apară în corpul legii şi acest procent foarte clar: 50% să fie majorarea de la 1 ianuarie 2024”.
„Dacă acest lucru nu se respectă, atunci evident că această clasă politică sau cei cu care am stat de vorbă sunt complet neserioşi şi chiar şi-au bătut joc de noi”, a subliniat el.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au luat decizia suspendării grevei generale.
Decizia este condiţionată de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de Guvern de luni, a principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximumul grilei de salarizare din sistemul public şi de acordarea primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua Lege a salarizării) de la 1 ianuarie 2024, se menţionează într-un comunicat comun al celor două federaţii sindicale.
Liderii din sindicate au ajuns la o înțelegere cu Guvernul, astfel încât au anunțat că vor renunța la proteste și se vor întoarce în clase.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:
- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
- acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.
În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată, se arată în comunicatul sindicatelor.