Opinii

Promisiuni și calcule

Programele de guvernare ale partidelor care au șanse să câștige alegerile sunt minunate! Toate propun ori scăderi de impozite și taxe, ori, în cel mai rău caz, menținerea politicii fiscale. În plus, partidele anunță salarii mai mari și investiții fără număr: vor curge banii gârlă către proiecte publice, dar și către businessurile din mediul privat. Este de vis, dar trebuie să ne trezim: sună mult prea frumos să fie adevărat! În economie, lucrurile nu sunt atât de complicate pe cât vor politicienii să ne facă să credem! Principiul e același ca în cazul bugetelor personale: trebuie să cheltuiești cât ai! Dacă vrei să cheltuiești peste ceea ce câștigi, te împrumuți (cu dobândă). Cu cât te împrumuți mai mult, cu atât vei găsi mai puține variante de unde să iei bani (iar dobanda crește exponențial). Dacă te întinzi mai mult decât ți-e plapuma, nu mai poți returna împrumuturile. Spre asta se îndreaptă acum România! 

Cheltuielile sunt deja exagerat de mari comparativ cu veniturile, iar viitorii guvernanți – indiferent de cine câștigă alegerile – anunță nonșalant că vor strânge mai puțini bani la buget și că vor cheltui sume din ce în ce mai mari. Aceasta este constanta fiecărui program de guvernare. E drept, partidele au venit și cu câteva măsuri interesante, dar care nu schimbă prea mult ecuația economică. De exemplu, un partid propune taxare inversă la TVA, o mișcare care ar avea drept scop reducerea evaziuni, iar un altul propune ca nimeni să nu beneficieze de pensie până în momentul atingerii vârstei standard de pensionare, precum și impozitarea cu 90% a pensiilor speciale care depășesc salariul Președintelui României. Puse în practică, acestea ar putea aduce niște bani în plus, dar nu ar rezolva problema de fond: fără a face niciun exces postelectoral și tot am avea nevoie de sume uriașe pentru a plăti pensiile și salariile bugetarilor. Asta, atenție, în contextul în care nu ne lovește prea tare recesiunea! 

Niciun partid nu putea să-și permită să spună adevărul în campania electorală: la anul taxele cresc, nu există o altă soluție! Reforma statului, care ar putea avea ca efect reducerea cheltuielilor bugetare, nu poate fi luată în calcul deoarece este nevoie de ani buni până să se vadă rezultate concrete. Iar notele de plată trebuie plătite acum. 

Revenind la promisiuni și realități, eu aș fi votat cu toată convingerea acel partid care știe care e realitatea și spune adevărul, oricât de dureros ar fi acesta. Un partid care nu promite cai verzi pe pereți, ci propune doar măsuri realizabile, iar asta în urma unor calcule serioase. După ce am analizat cu atenție „ofertele”, pot spune că nu am pe cine alege. 

Paradoxal, frica mea cea mare nu este că partidele care ajung la guvernare ne mint, ci că se vor ține de cuvânt. În acest scenariu, ne paște în curând un acord cu FMI. Și nici măcar acesta nu e cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla…

Cele mai recente știri

To Top