Business

Radu Timiș Jr., CEO Cris-Tim Family Holding: Când depinzi ca țară de importuri, nu poți asigura predictibilitate

Lideri de top din mediul guvernamental, academic și din sectorul privat s-au reunit în cadrul conferinței RO 3.0 „Next step 2025 – Let’s write the future together” pentru a analiza temele cheie pentru viitorul României. În cadrul evenimentului, Radu Timiș JR., CEO Cris-Tim Family Holding, a vorbit despre provocările pe care trebuie să le depășească industria alimentară în următoarea perioadă și a explicat de ce mediul de afaceri are nevoie în primul rând de predictibilitate.

Timiș a explicat că, pentru companii, sustenabilitatea afacerilor depinde de predictibilitate, iar posibilele modificări fiscale pot genera efecte majore asupra costurilor de operare și implicit asupra prețurilor.

„Aș spune că un cuvânt potrivit pentru a caracteriza anul 2025 e «imprevizibil». Trecem printr-o perioadă electorală, se va termina și trebuie să știm pe ce ne vom baza anul viitor: cum va arăta noua coaliție politică, vom avea stabilitate politică la anul, sau nu – eu sper că da -, ce vom face cu deficitul de cont curent, cu deficitul bugetar, care sunt elementele ce țin de predictibilitatea noastră în afaceri anul următor. Aici mă refer la care vor fi modificările la Codul fiscal. E o întrebare pe care mi-o pun în fiecare zi, de la lună la lună. Auzim tot felul de declarații: nu vor crește taxele, nu va crește TVA, vor fi eliminate facilități fiscale, cât și în ce măsură. Făceam o analiză cu departamentul de HR – auzim zvonuri, nu declarații, că vor fi eliminate complet facilitățile fiscale ale industriei alimentare cu privire la salarii. Am făcut un calcul, dacă vor fi eliminate din ianuarie, pe noi, ca grup, ne vor impacta cu cinci milioane de euro anul viitor ca să putem menține nivelul de salarizare net actual. Noi nu putem câștiga doar din productivitate, asta ar însemna inflație și măriri de prețuri. Pentru noi 2025 este important din perspectiva predictibilității afacerii noastre”, a explicat Radu Timiș Jr.

CEO-ul Cris-Tim Family Holding a avertizat și asupra dependenței României de importuri în industria alimentară, arătând că peste 90% din materia primă utilizată în producția alimentară provine din alte țări. Această situație vulnerabilizează piața internă, expunând-o la fluctuații mari ale prețurilor și la importul inflației.

„Programele de guvernare se prezintă și se schimbă pe parcurs. Ar trebui să lucrăm într-un cadru predictibil. Noi, ca afacere privată, suntem judecați de acționari, de finanțatori, nu avem centuri de siguranță, dacă nu performăm, nu avem de unde să luăm bani. Avem deja în România grupuri în industria alimentară, grupuri antreprenoriale din ce în ce mai mari care vor începe să lucreze împreună și să creeze sinergii. Noi în industria noastră suntem integrați aproape în întregime pe verticală, nu și pe orizontală, nu producem, importăm peste 90% din materia primă. Când depinzi ca țară de importuri, ca materiile prime, nu poți asigura predictibilitate și imporți inflație. Aici avem foarte mult de lucru în anii următori, industria noastră trebuie să fie una strategică. Să nu uităm că după Al Doilea Război Mondial, Planul Marshall a început în primul rând cu un plan amplu de dezvoltare a resurselor de producție de hrană și aici cred că avem foarte mult de lucru”, a precizat CEO-ul Cris-Tim Family Holding.

Un alt subiect abordat a fost impactul continuu al prețurilor la energie, TVA și posibilele taxe suplimentare care ar putea afecta sectorul privat și consumatorii. În opinia lui Radu Timiș Jr., următoarea perioadă ar putea aduce o creștere a prețurilor, deși nu în ritmul accelerat din ultimii ani.

„Cu siguranță va fi un nou an al scumpirilor, dar nu ca până în momentul de față. Sunt câteva elemente: Codul fiscal, posibile măriri de taxe, TVA, eliminare de facilități, nu știm ce se va întâmpla cu prețurile la energie după liberalizare – prin urmare, nu avem o predictibilitate foarte clară”, a încheiat Radu Timiș.

Cele mai recente știri

To Top