Tehnologie

Raport: 74% dintre directorii executivi globali sunt îngrijoraţi de nivelul de cybersecurity al companiilor pe care le conduc

Aproape trei sferturi (74%) dintre directorii executivi sunt îngrijoraţi în legătură cu nivelul de securitate cibernetică al organizaţiilor pe care le conduc, indică un raport de specialitate, publicat joi.

Conform cercetării Accenture, intitulat „The Cyber-Resilient CEO”, 96% dintre respondenţi sunt de părere că securitatea cibernetică este esenţială pentru dezvoltarea şi stabilitatea organizaţiei.

De asemenea, 60% dintre directorii executivi cred că organizaţiile lor nu integrează securitatea cibernetică în strategiile de afaceri, servicii sau produse de la început, iar patru din zece (44%) consideră că securitatea cibernetică necesită intervenţii ocazionale în loc de atenţie permanentă.

Peste jumătate (54%) din totalul celor chestionaţi afirmă că preţul implementării securităţii cibernetice este mai mare decât costul suferit în urma unui atac cibernetic, „deşi istoria demonstrează contrariul”. Raportul de specialitate evidenţiază că o companie globală de transport şi logistică a suferit o breşă de securitate care a dus la o scădere cu 20% a volumului de afaceri, generând pierderi de peste 300 de milioane de dolari.

Potrivit sursei citate, deşi 90% dintre directori consideră că securitatea cibernetică reprezintă un factor de diferenţiere pentru produsele sau serviciile lor care îi ajută să câştige încrederea clienţilor, doar 15% organizează şedinţe ale Consiliului de Administraţie dedicate discuţiilor privind problemele de securitate cibernetică.

Totodată, aproape două treimi (64%) dintre respondenţii care au luat parte la sondaj au spus că infractorii cibernetici ar putea utiliza inteligenţa artificială generativă pentru a crea atacuri cibernetice sofisticate şi greu de detectat, cum ar fi fraudele de tip phishing, atacurile de inginerie socială şi hack-urile automate.

Studiul identifică un grup redus de directori executivi care excelează în rezilienţa cibernetică şi reprezintă doar 5% din totalul celor intervievaţi. Ca rezultat, costurile asociate combaterii securităţii sunt mult mai reduse, iar performanţa financiară este semnificativ mai bună decât a celorlalţi, obţinând o creştere a veniturilor incrementale cu 16%, o reducere a costurilor cu 21% şi o îmbunătăţire a bilanţului cu 19%, în medie.

Pe de altă parte, există „cei care rămân în urmă în domeniul cibernetic” (46% dintre directorii executivi) şi care nu adoptă consecvent sau riguros niciuna dintre acţiunile pe care directorii executivi rezilienţi în faţa ameninţărilor cibernetice le întreprind şi sunt de obicei blocaţi într-un mod reactiv.

Accenture Research a intervievat o mie de directori executivi din organizaţii mari din 19 industrii şi 15 ţări din America de Nord, America de Sud, Europa, Asia-Pacific şi Orientul Mijlociu. Sondajul a fost realizat online în luna iunie 2023.

Accenture este o companie globală de servicii profesionale care ajută companii, guverne şi alte organizaţii să îşi construiască nucleul digital, să îşi optimizeze operaţiunile, să accelereze creşterea veniturilor şi să îmbunătăţească serviciile pentru cetăţeni – creând rapid valoare tangibilă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top