Consultanță

Raport PwC: 60% dintre companiile din Europa Centrală și de Est cred că expunerea la anumite riscuri aduce oportunități de creștere

Majoritatea (60%) companiilor din Europa Centrală și de Est (ECE) cred că anumite riscuri, precum cele asociate cu tranziția la energia verde, schimbările în preferințele consumatorilor sau tehnologia, pot deveni oportunități de creștere. În schimb, modificările cadrului de reglementare sau problemele cu lanțul de aprovizionare doar le perturbă activitatea, reiese din sondajul realizat de PwC ECE în rândul a circa 220 de respondenți din Cehia, Ungaria, Moldova, Polonia, România și Slovacia. 

”Sondajul nostru arată că o treime dintre respondenți sunt foarte încrezători că organizația lor poate gestiona eficient riscurile fără a fi afectate șansele de creștere și dezvoltare. În acest context, ne așteptăm ca tehnologia să joace un rol din ce în ce mai important în modelarea expunerii la risc a unei organizații, a apetitului acesteia de a-și asuma riscuri în căutarea de noi oportunități și a instrumentelor pe care le utilizează pentru a le diminua și a le valorifica”, a declarat Anda Rojanschi, Partener D&B David și Baias.

Potrivit datelor PwC, comerțul cu amănuntul și tehnologia sunt sectoarele mai deschise la asumarea de riscuri în căutarea de noi oportunități. În schimb, sectoarele foarte reglementate, cum ar fi sectorul public și cel farmaceutic, acordă prioritate conformității și se concentrează pe evitarea riscurilor. Perspectivele asupra asumării riscurilor diferă în cadrul unei organizații, rolurile financiare (de exemplu) fiind mai predispuse decât celelalte să afirme că organizația lor se concentrează pe evitarea riscurilor.

Riscurile cibernetice, digitale și tehnologice ocupă de asemenea un loc important în peisajul amenințărilor pentru directorii din ECE, 29% și, respectiv, 20% dintre aceștia simțindu-se extrem sau foarte expuși. 

”Companiile tind să abordeze riscurile bazându-se pe tehnologie, după cum se observă atunci când ne uităm la intenția lor de a investi în inteligență artificială, învățare automată și securitate cibernetică. 42% dintre companiile din ECE plănuiesc să investească în astfel de tehnologii pentru a detecta mai bine amenințările și a avea un răspuns mai bun la acestea. Mai mult, jumătate dintre respondenți consideră că inteligența artificială generativă (GenAI) aduce mai multe oportunități decât riscuri”, a arătat Mircea Bozga, Partener și Liderul serviciilor de Auditul Riscului din PwC România.

Alte concluzii ale raportului:

  • Tranziția către noi surse de energie este văzută ca cea mai mare oportunitate dintre perturbatorii externi, fiind citată de 43% dintre respondenții din ECE comparativ cu 54% la nivel global. Aceasta este urmată îndeaproape de schimbările în cererea și preferințele clienților (ECE: 40%; la nivel global: 47%). 
  • Întreruperea lanțului de aprovizionare (42% la nivel mondial și în ECE) și schimbările în materie de reglementare (ECE: 39%; la nivel mondial: 28%) sunt principalii factori externi considerați mai degrabă riscuri decât oportunități.
  • 44% din organizațiile din ECE spun că pregătirea pentru investițiile în tehnologie reprezintă principalul motiv pentru a-și revizui riscurile.
  • Reglementarea este un alt factor extern care influențează tabloul riscurilor. Recent au fost introduse noi reglementări privind tehnologiile emergente, iar altele sunt în curs de elaborare (precum Pilonul II, Reglementarea UE privind Inteligența Artificială, Directiva NIS2 privind securitatea cibernetică, Regulamentul privind reziliența operațională digitală DORA). 

 

Raportul pentru Europa Centrală și de Est poate fi citit aici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top