OMV Petrom vizează, prin Strategia 2030, pe lângă creşterea şi accelerarea proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, şi creşterea valorii dividendelor distribuite către acţionari, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
„Strategia 2030 permite OMV Petrom să realizeze următoarele: dezvoltarea celei mai mari resurse de gaze naturale din UE; dezvoltarea celui mai vast portofoliu de proiecte noi de energie electrică din surse regenerabile din România; cele mai ample investiţii pentru decarbonarea transportului din România prin producţia de combustibili sustenabili şi dezvoltarea celei mai extinse reţele de staţii de încărcare pentru vehicule electrice. Proiectele cu emisii de carbon reduse şi zero vor reprezenta circa o treime din valoarea totală de 11 miliarde de euro a investiţiilor, respectiv 3,7 miliarde de euro în perioada 2022-2030 şi o cincime din EBIT CCA excluzând elementele speciale în 2030 (…) Energie electrică din surse regenerabile: portofoliul actual de proiecte de energie solară şi eoliană depăşeşte ţinta iniţială propusă pentru 2030, de peste 1 GW. Compania vizează acum o capacitate de aproximativ 2,5 GW de energie electrică din surse regenerabile până în 2030, inclusiv din parteneriate. Aceasta se traduce într-o producţie electrică netă anuală de circa 4,7 TWh, din care 2,4 TWh net pentru OMV Petrom de atins până în 2030”, se precizează în comunicat.
Pe segmentul combustibililor sustenabili, compania a luat decizia finală de investiţie pentru o nouă instalaţie de producţie de combustibili sustenabili pentru aviaţie (SAF) şi motorină din surse regenerabile (HVO) la rafinăria Petrobrazi, împreună cu două unităţi de producţie de hidrogen verde, ce va fi utilizat în producţia de biocombustibili.
De asemenea, în privinţa electro-mobilităţii, după achiziţionarea reţelei Renovatio, OMV Petrom are în plan să ajungă la aproximativ o mie de puncte de încărcare, până la sfârşitul anului, iar până în 2030 la 5.000.
În ceea ce priveşte gazele naturale, strategia companiei notează că vor exista planuri ce se vor concentra pe activităţi offshore în România şi Bulgaria, respectiv Neptun Deep şi perimetrul Han Asparuh.
„Compania continuă să valorifice modelul său de afaceri integrat, cu accent pe valoare mai presus de volum şi excelenţă operaţională în toate segmentele de activitate. Ponderea cumulativă a investiţiilor alocate activelor tradiţionale va scădea la aproximativ 45% până în 2030, de la aproape 100% în 2023, având, totuşi, o contribuţie solidă de peste 50% la EBIT-ul CCA excluzând elementele speciale al Grupului în 2030”, menţionează OMV Petrom.
Potrivit sursei citate, pe Explorare şi Producţie (E&P), sunt intenţii să se foreze anual aproximativ 50 de sonde noi şi să se efectueze peste 400 de lucrări de reparaţii capitale la sonde, vizând investiţii anuale în medie de până la 400 milioane de euro, fără Neptun Deep.
În zona de Rafinare şi Marketing, Rafinăria Petrobrazi este bine pregătită pentru rate de utilizare ridicate, iar în retail, prin ţinta de 20% privind creşterea vânzărilor de carburanţi pe staţie şi dublarea marjei din activitatea de comercializare a produselor complementare, compania urmăreşte o creştere de 20% a profitabilităţii pe staţie până în 2030.
Totodată, producţia proprie de gaze naturale va continua să fie completată de activităţile de aprovizionare pentru a satisface nevoile diverse ale clienţilor într-un mediu cu o cererea crescută de gaze naturale.
„Gazele naturale din proiectul Neptun Deep vor contribui la un volum total de vânzări de aproximativ 60 TWh până în 2030. Între timp, centrala electrică de la Brazi va sprijini tranziţia României la energie verde prin integrarea cu sursele de energie regenerabilă pentru a oferi un profil de energie electrică în bandă. Circa 30% din totalul vânzărilor de energie electrică va proveni din surse verzi până la sfârşitul acestui deceniu, contribuind la tranziţia clienţilor noştri către o energie mai curată”, notează comunicatul citat.
Din punct de vedere financiar, OMV Petrom accelerează investiţiile anuale în 2024-2026 la 1,7 miliarde de euro, în principal pentru Neptun Deep şi pentru proiectele cu emisii de carbon reduse şi zero, vizează un EBIT de peste 1,5 miliarde de euro şi intenţionează să distribuie către acţionari dividende totale (de bază şi speciale) de aproximativ 50% din fluxurile de trezorerie din activitatea de exploatare, în medie pe durata ciclului strategiei, în creştere faţă de valoarea de 40% indicată în decembrie 2021. În plus, compania oferă o îndrumare privind alocarea anuală de dividende de 40-70% din fluxurile trezorerie din activitatea de exploatare.
Ca ţinte privind gazele cu efect de seră, compania îşi propune să scadă emisiile şi intensitatea carbonului din operaţiunile proprii: – Scop 1-2 cu 30%, precum şi emisiile şi intensitatea Scop 1-3 cu 20% (ambele în 2030, comparativ cu 2019).
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep, în 2023. Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri, respectiv OMV şi Petrom.
La sfârşitul anului 2023, OMV Petrom era deţinută de către acţionarii români, în proporţie de peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, are 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti).