Analize

Studiu îngrijorător: românii cu cel mai important rol în societate încep să își piardă încredere în potențialul țării

Foto: iStock

Un studiu realizat pentru Rethink cu privire la cum privesc românii „Pareto” evoluția societății și oportunitățile pe care le oferă România arată o situație îngrijorătoare: sunt din ce în ce mai puțini cei care sunt optimiști. De exemplu, în ultimii doi ani, aproape s-a înjumătăți numărul celor care „cred foarte mult” în potențialul României. Mai mult, 3% din respondenți sunt deciși să emigreze în următorul an.

Principiul Pareto, cunoscut ca regula 80/20 sau „legea celor puțini, dar importanți”, se aplică aproape în orice domeniu. Principiu e simplu: între efort și efect avem o relație inegală. De exemplu, 80% din vânzări vin de la 20% din clienți sau 20% dintr-o investiție generează 80% din rezultate. Trecând la demografie, populația Pareto, în România, reunește 1,9 milioane de oameni, care înseamnă 20% din publicul comercial, conform Pareto Report, un studiu realizat de firma de marketing Brandelier și compania de cercetare de piață AHA Moments. Rezultatele celei mai recente cercetări, „Românii și România ca țară în care să trăiești realizată”, realizată pentru Rethink România arată o imagine destul de optimistă a încrederii în țară. Lucurile se schimbă însă dacă rezultatele se pun în contextul răspunsurilor din ultimii dioi ani: tendința este, clar, una care nu are cum să ne bucure. 

Semnal de alarmă

Așa cum era de așteptat, românii Pareto, cu resurse financiare mai mari decât restul populației, se declară într-o proporție mare mulțumiți de calitatea vieții lor, fiind mai puțin expuși greutăților (74% dintre respondenți). Cu toate acestea, sunt destul de rezervați în a recomanda România ca țară în care să locuiești – doar 25% dintre respondenți, în scădere cu 13% față de barometrul din urmă cu doi ani.     

Cel mai îngrijorător lucru este că, față de 2021, populația Pareto a pierdut din optimismul care o caracteriza față de potențialul României. Numărul celor care „cred foarte mult” aproape s-a înjumătățit, iar al celor care nu cred deloc aproape s-a triplat.

În ciuda evidenței, doar jumătate din românii Pareto sunt de părere că evoluția generală a României este mai bună după aderarea la UE. Pe de altă parte, corupția este principala barieră pe care românii Pareto o văd în calea dezvoltării, urmată de lipsa de educație.

Scăderea nivelului de optimism referitor la potențialul României se reflectă în creșterea intenției de emigrare. Mai puțin de jumătate din românii Pareto sunt ferm deciși să nu emigreze în următorii 5 ani, o scădere mare, de la 58% în 2021. Iar 3% din românii Pareto sunt deciși să o facă în următorul an.

Valorile cheie pentru populația Pareto rămân familia, corectitudinea și respectul reciproc. Față de 2021, apare alături de acestea și „bunătatea” și se observă creșteri pentru „simțul responsabilității”.

Cele mai recente știri

To Top