Analize

Taxele pe profiturile extraordinare sperie investitorii

taxe

Marea Britanie și Europa au preluat inițiativa impunând impozite pe profiturile excedentare sau „excepționale” în sectoarele energiei și utilităților și, recent, în sectorul bancar. Statele Unite nu au făcut acest lucru, probabil că au învățat din greșelile făcute în secolul trecut în utilizarea acestui instrument fiscal. Investitorilor nu le plac taxele noi, iar acest lucru a fost evident săptămâna trecută, când piețele au reacționat negativ după ce Italia a anunțat că va fi impusă o nouă taxă pe profituri excepționale pentru bănci, scrie Bogdan Maioreanu, analist la eToro.

Italia a dat o lovitură surprinzătoare băncilor sale și a provocat un șoc în tot sectorul financiar din Europa prin stabilirea unei taxe unice de 40% pe profiturile obținute din creșterea ratelor dobânzilor, după ce a mustrat creditorii pentru că nu au recompensat și depozitele. Măsurile au speriat investitorii și ca urmare, cotațiile acțiunilor băncilor italiene precum Intesa Sanpaolo, Banco BPM, Monte Paschi di Siena și UniCredit au scăzut între 5% și 10% după anunț, iar repercusiunile au influențat și alte burse din Europa. Titlurile au recuperat apoi o parte din pierderi după ce guvernul italian a revenit cu o versiune atenuată a noii sale taxe pe câștiguri excepționale pentru bănci și a stabilit un plafon pentru plăți. Analiștii de la Jefferies au estimat că plafonul va limita plățile colective ale unora dintre cele mai mari bănci listate la bursă din Italia, care reprezintă aproximativ 50% din depozitele italiene, la aproximativ 2,5 miliarde de euro, față de estimările anterioare de până la 4,9 miliarde de euro.

Încurajat de sumele uriașe pe care le-ar putea culege taxa Meloni, Positive Money, o organizație din Marea Britanie, a calculat – potrivit The Guardian – că replicarea taxei pe câștiguri excepționale a guvernului Meloni ar putea duce la colectarea a 3,4 miliarde de lire sterline pentru contribuabili de la cele patru mari bănci – Lloyds, NatWest, Barclays și HSBC din Marea Britanie – pe baza profiturilor obținute numai în prima jumătate a anului 2023. Suma ar putea fi mai mare, a estimat grupul, dacă Regatul Unit ar călca pe urmele guvernului ceh, introducând o taxă de 60% pe profiturile băncilor care depășesc 120% din media lor între 2018 și 2021 – și ar putea strânge astfel aproape 11 miliarde de lire sterline.

Taxele pe profitul excepțional al băncilor nu sunt o noutate, decizii similare fiind luate în ultimele luni de Republica Cehă, Lituania și Spania. România a introdus impozitul pe câștiguri excepționale doar pentru producătorii de energie electrică, cărbune, petrol și gaze naturale și companiile de distribuție.

Deși aduc un venit imediat în visteria statului, impozitele pe profiturile extraordinare au un impact negativ asupra evaluărilor companiilor, creând incertitudine economică și reducând profitabilitatea. Ambele elemente reduc valoarea și au contribuit la creșterea diferenței de evaluare a companiilor britanice și europene față de cele americane, sectoarele energetic și financiar din Europa fiind în prezent cu 41% mai ieftine decât cele americane, dacă ne uităm la raportul dintre prețul acțiunilor și câștigurile acestor firme (P/E). Impozitele pe veniturile excepționale au fost introduse în SUA în trecut, dar lipsa lor de succes, combinată cu costurile politice și blocajul instituțional actual, au împiedicat utilizarea lor în prezent în SUA.

Pe de alta parte, în timp ce guvernele așteaptă cu nerăbdare veniturile viitoare pe care le aduc aceste taxe la buget, sumele reale colectate sunt adesea dezamăgitoare, deoarece companiile mari și cele globale găsesc modalități de a combate sau de a limita aplicarea taxei, adesea în detrimentul companiilor mai mici, și pot, de asemenea, să își reducă investițiile locale.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top