Concurența pe care o face statul, prin emisiuni precum Fidelis, duce și la creșterea numărului de investitori, iar pentru companiile care au rezultate bune există investitori, a explicat, joi, Alexandru Dobre, director general adjunct, TradeVille, în cadrul evenimentului de listare a două noi emisiuni de obligațiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al Bursei de Valori București.
‘Din fericire, concurența pe care o face statul duce și la creșterea numărului de investitori. Noi am observat la TradeVille acest lucru. Din ultimele cifre pe care le avem cred că numărul de clienți pe care îi avem s-a triplat în ultimii trei ani de zile și o mare parte dintre aceștia au provenit și din clienți care accesează titlurile de stat Fidelis. Evident că pentru emitenți a devenit ceva mai greu să acceseze capital dacă vorbim de emisiunile de obligațiuni. Însă pentru companiile care au într-adevăr rezultate financiare bune, pentru companiile care arată bine din toate punctele de vedere este loc în continuare. Deci pe de o parte, avem mai mulți investitori la bursă, odată cu Fidelis. Acești investitori, mulți dintre ei sunt la prima experiență și e foarte bine că se obișnuiesc cu ce înseamnă să tranzacționezi la bursă și e foarte posibil ca încet, încet să reușim, prin programe de educație financiară, să-i convertim și spre acțiuni și obligațiuni. Nu numai titluri de stat’, a spus Alexandru Dobre, întrebat de jurnaliști dacă nu cumva statul face concurență companiilor la Bursă.
De asemenea, Ileana Botez, head of listing, Bursa de Valori București, a precizat că piețele din regiune au început tranzacționarea la bursă cu titlurile de stat dedicate persoanelor fizice.
‘În legătură cu emisiunile titlurilor de stat Fidelis, așa ca o trecere rapidă, să spunem, piețele pe care noi le urmărim și le-am urmărit întotdeauna și mă refer la Bursele care s-au redeschis, Varșovia, Budapesta și Praga în 1991, 1992 și 1993, aproape toate au început tranzacționarea la bursă cu titlurile de stat dedicate persoanelor fizice. Tocmai, a fost un mecanism de a readapta investitorii, persoane fizice, la ceea ce înseamnă rigorile pieței de capital. Deci, din punctul meu de vedere, este foarte important că există aceste emisiuni de titlu de stat, pentru că multe dintre persoanele care se vor adapta la ceea ce înseamnă piața de capital au șanse să devină investitori și pentru acțiuni sau obligațiuni’, a spus Ileana Botez.
Teilor Holding SA, grup de companii care include lanțul de magazine de bijuterii de lux Teilor, Teilor Invest Exchange și compania de intermediere financiară Invest Intermed GF IFN (MoneyGold), a listat joi două noi emisiuni de obligațiuni, una în lei și una în euro, pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) al Bursei de Valori București (BVB). Obligațiunile vor intra la tranzacționare cu simbolurile bursiere TEI29, pentru emisiunea în lei, și TEI29E, pentru emisiunea în euro.
