Tehnologie

Un start-up elvețian își propune să construiască un avion de pasageri supersonic care ar putea realiza o călătorie în jurul lumii în doar patru ore

Foto: Destinus.ch

Start-up-ul Destinus din Elveția şi-a propus să scurteze durata călătoriilor aeriene prin intermediul unui avion alimentat cu hidrogen, care nu ar genera emisii de gaze nocive. Compania adaugă că ar putea zbura cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului (6.100 de km/h) şi, astfel, o călătorie în jurul lumii ar dura doar patru ore. 

Un astfel de avion ar putea scurta durata zborurilor, astfel încât o călătorie între Paris și New York ar dura o oră și 50 de minute (în loc de opt ore), una de la Frankfurt la Sydney patru ore și 15 minute (în loc de 20 de ore), iar una de la Frankfurt la Shanghai două ore și 45 de minute (în loc de zece ore).

Specialiştii transmit că energia pe bază de hidrogen, care urmează să fie folosită pentru alimentarea aeronavei, este ecologică. Derivatele secundare ale combustiei hidrogenului sunt căldura și apa.

Bart Van Hove, șeful departamentului de studii avansate al Destinus, a declarat, cu privire la tehnologia de propulsie a produsului final: “Are o tehnologie de propulsie foarte avansată. Va avea diferite tipuri de motoare, turboreactoare și jet de rampă, toate alimentate şi răcite cu hidrogen, dotări încă neimplementate pe prototipuri”.

Compania a testat cu succes prototipuri ale avionului în ultimii doi ani

În luna aprilie, compania a primit subvenții, după ce și-a anunțat participarea în cadrul unui program derulat de Ministerul spaniol al Științei, care face parte din planurile guvernului spaniol de a dezvolta zboruri supersonice, alimentate cu hidrogen. Cu o investiție totală actuală de 12 milioane de euro, proiectul include întreprinderi și centre tehnologice, precum și universități spaniole.

Davide Bonetti, vicepreședinte pentru dezvoltare comercială și produse la Destinus, a subliniat importanţa subvenţiilor pentru evoluţia planurilor companiei: “accesul la aceste fonduri de redresare ale UE este esențial pentru a întocmi cercetări avansate și pentru a accelera inovația necesară pentru a fi competitivi la nivel global”.

Cele mai recente știri

To Top