Energie

În timp ce obține profituri record din apă, Hidroelectrica investește și în energia solară

panouri fotovoltaice
Foto: iStock

Compania Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație un contract pentru achiziționarea unui studiu de fezabilitate în vederea construirii unui parc fotovoltaic de 1.500 MW în Dăbuleni-Sadova, din județul Dolj. Valoarea estimată a contractului pentru acest studiu este de circa trei milioane de lei, iar costurile realizării parcului fotovoltaic sunt estimate la 1,2 miliarde de euro. În această perioadă compania are în pregătirea mai multe proiecte pe zona energiei regenerabile care o vor poziționa printre cei mai mari jucători din piața autohtonă.

Viitorul parc fotovoltaic, care va fi printre cele mai mari din Europa, se va construi pe un teren concesionat direct de la Agenția Domeniilor Statului (ADS). Proiectul a fost declarat deja de către Consiliul Suprem de Apărare al Țării ca fiind de importanță națională. Hidroelectrica estimează, în caietul de sarcini, că este vorba despre utilizarea a 2.200 de hectare pentru parcul fotovoltaic care va avea o capacitate de 1.500 MW, în condițiile în care sunt disponibile circa 3.000 de hectare. Locația este cea mai bună din România pentru un parc fotovoltaic, cu un nivel al radiației solare de 1.400 kWh/mp/an, nivelul maxim de la noi din țară. Proiectul ar urma să beneficieze și de o instalație de stocare de 300 MW, iar racordarea sa se va face la linia de 400 kV Țânțăreni-Kozlodui. La nivelul optim de funcționare, parcul fotovoltaic poate să producă circa 1,75 TWh de energie electrică anual.

Elaborarea studiului de fezabilitate este însă un proces de durată, el incluzând atât partea tehnică, cât și cea legată de avize. „În ceea ce privește partea de avize, aici lucrurile sunt ceva mai complicate, pentru că vorbim de cele legate de mediu, care sunt extrem de restrictive. Având în vedere acest lucru, elaborarea studiului ar urma să dureze un an, un an și jumătate”, a declarat pentru Income Magazine directorul general al companiei Hidroelectrica, Bogdan Badea.

Pe lâng proiectul pe care-l va dezvolta Hidroelectrica în zona Sadova – Dăbuleni,  ADS a mai identificat în județul Constanța, la Grindul Chituc, o suprafață de  aproximativ 2.300 ha de terenuri degradate, ce nu pot fi folosite în scopuri agricole. Pe această suprafață, Hidroelectrica și-a exprimat inițial interesul de a construi un parc eolian cu o putere instalată de circa 381 MW, dar în acest moment el nu reprezintă un proiect pentru compania energetică. „Legat de acest obiectiv am avut mai multe discuții, dar acum nu se pune problema construirii lui. Nu se știe dacă aici se poate construi un parc eolian pentru că sunt probleme legate de mediu”, a precizat Bogdan Badea.

Planuri neclintite pentru parcuri fotovoltaice plutitoare

Planurile companiei Hidroelectrica mai prevăd, printre alte, și instalarea unui parc fotovoltaic plutitor pe unul dintre lacurile sale de acumulare. Parcul ar urma să aibă o capacitate de 10 MW  și va fi instalat în județul Olt, într-o zonă în care există deja o hidrocentrală. Pe lângă beneficiul energiei verzi, proiectul ar putea reduce evaporarea apei din lac, fenomen care periclitează producția hidroelectrică. În acest caz, Hidroelectrica a demarat deja procedura pentru achiziția unui studiu de fezabilitate și se așteaptă rezultatele acestui proiect pilot.

Compania Hidroelectrica anunțase încă din 2021 că intenționează să construiască un sistem fotovoltaic plutitor cu o putere instalată de 300 MW amenajat în județul Brașov, pe un lac de acumulare alimentat de râul Olt. În luna ianuarie a acestui an a fost lansat în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de participare pentru „Studiu de fezabilitate și caiete de sarcini pentru proiectare și execuție la cheie pentru Amenajarea Energetică Mândra – parc fotovoltaic și centrală de producere a hidrogenului verde” și contractul a fost deja atribuit, urmând ca și în acest caz studiul să fie gata în circa un an și jumătate, a mai precizat șeful Hidroelectrica.

Pentru realizarea lui, Hidroelectrica vrea să folosească un amplasament pe care înainte de 1989 se dorea construirea unei hidrocentrale. Este vorba despre amenajarea Făgăraș-Hoghiz de pe râul Olt. Proiectul a fost aprobat în 1989, dar a fost abandonat oficial în 2019 pentru că instalarea unei centrale de 27 MW, așa cum prevedea proiectul, nu se justifica economic. Scopul amenajării  Făgăraș-Hoghiz a fost de a asigura protecția împotriva inundațiilor și asigurarea apei pentru irigații. Proiectul hidrocentralei de la Mândra făcea parte dintr-un lanţ de peste 20 de hidrocentrale care urmau să fie construite pe râul Olt. 

Cele mai recente știri

To Top