Mobile World Congress (MWC) este unul dintre cele mai mari evenimente anuale pentru industria de telefonie mobilă. Reunește companii de top în tehnologie, operatori de telefonie mobilă, start-up-uri și jucători cu vechime în industrie din întreaga lume.
Dacă acum patru ani, la MWC își făceau apariția primele modele de telefoane pliabile, la ediția din acest an am marcat maturizarea acestei nișe de smartphone-uri.
La Barcelona, OPPO a lansat varianta sa de telefon cu ecran foldabil pe verticală Find N2 Flip, în timp ce Honor a debutat cu modelul HONOR Magic Vs, în afara Chinei pe o piață din ce în ce mai competitivă unde regăsim modele deja aflate la câteva generații lansate de la Samsung și Huawei.
După moda telefoanelor și a ecranelor pliabile, un nou tip de tehnologie a intrat în lumina reflectoarelor tech la MWC Barcelona. Este vorba de telefoanele și laptopurile cu ecran rulabil. Două asemenea device-uri concept – adică aparate la stadiu de proiect au fost prezentate de Motorola și Lenovo. Motorolla Rollable – cum a fost prezentat acest telefon concept este la o primă vedere un smartphone cu un ecran mai mult pătrățos de 5 inchi: la apăsarea unui buton ecranul se extinde și avem un ecran de 6.5 inchi. Când revine la varianta de telefon de buzunar, ecranul se rulează în spatele dispozitivului unde practic devine al doilea afișaj. În mod similar la un laptop de la Lenovo – compania-mamă a Motorola, afișajul obișnuit de 12,7 inchi se transformă într-unul de 15,3 inchi.
Ecosisteme, AI și IoT
MWC înseamnă pentru giganții tech o defilare a ecosistemelor lor. De exemplu, la standul celor de la Samsung, sud-coreenii au adus tot arsenalul tech: de la familiile tradiționale de telefoanele, ceasurile smart Galaxy Watch, până la laptopul Galaxy Book 3 Ultra dar și tehnologiile din sufragerie ori bucătărie interconectate via SmartThings.
La fel au făcut și cei de la Huawei care și-au prezentat produsele noi, de la telefoane la laptopuri, monitoare, componente, software şi soluţii. A atras privirile Watch Buds, un hibrid între ceas şi căşti, un smartwatch care are ascuns sub ecran o pereche de căști. În locuințele smart toate aparatele electronice sunt interconectate – a demonstrat la standul său și Xiaomi.
De la periuța de dinți smart și mașina de spălat vase inteligentă, la dispenserul automat de mâncare pentru animalele de companie și clasicul TV, controlul se face din aplicații de pe telefon, tablete și asistenți vocali iar utilizarea device-urilor poate fi optimizată.
Capitala tehnologiilor de mâine
MWC Barcelona 2023 a demonstrat încă o dată că inteligența artificială devenită din ce în ce mai accesibilă dezvoltatorilor și consumatorilor deopotrivă este integrată în produse din ce în ce mai variate de la dispozitive inteligente de acasă, la roboți și vehicule autonome.
Cu numeroase hale, Fira Gran Via este unul dintre cele mai mari centre de convenții din Europa, însumând 240.000 de metri pătrați – cam cât ar fi aproximativ 33 de terenuri de fotbal. 4 zile, peste 2400 de expozanți, peste 88 de mii de vizitatori, milioane de pași însumați de toți cei care au străbătut impresionantul centru de convenții Fira Gran Via – așa poate fi rezumat în numere ediția 2023 Mobile World Barcelona care a avut loc în perioada 27 februarie – 2 martie în capitala Cataloniei.
După aproape trei ani de criză sanitară, MWC 2023 a marcat revenirea în forță a acestui eveniment. Fără să atingă performanțele statistice din 2019, ediția din acest an a fost o desfășurare revigorantă de tehnologii de ultimă oră și soluții pentru o lume digitală în care 5G-ul, IoT-ul și AI-ul devin parte integrată din casele, afacerile și orașele smart.
Peste 2400 de jurnaliști internaționali și analiști au relatat despre acest eveniment de anvergură globală care a reunit participanți din peste 200 de țări transformând pentru câteva zile orașul lui Gaudi în capitala tehnologiilor de mâine.
Autori: Julia Nagy și Laurențiu Matache