Business

Cum să gestionezi strategic o companie prin implementarea proiectelor?

Managementul strategic al proiectelor este deosebit de important, mai ales în companiile mari care desfășoară proiecte mari și complexe și care implică resurse organizaționale cheie și costisitoare. Cel mai frecvent mod de implementare a strategiei este realizarea de proiecte strâns legate de obiectivele strategice. În plus, aceste proiecte și obiective strategice sunt asociate cu indicatorii de performanță (KPI).

De ce este important managementul strategic al proiectelor?

Managementul strategic al proiectelor este extrem de important deoarece influențează semnificativ viitorul și succesul pe piață al organizației. De multe ori auzim că elaborarea unei strategii foarte bune este dificilă, dar implementarea eficientă a acesteia este și mai dificilă. Managementul strategic al proiectelor are un impact semnificativ asupra succesului implementării strategiei. Conducerea companiei ar trebui să aibă întotdeauna acces la informații despre stadiul implementării proiectelor strategice pentru a putea reacționa rapid la situațiile negative importante. În mediul concurențial dinamic actual, viteza de implementare a strategiei și, implicit, viteza de luare a deciziilor corecte sunt elemente cruciale pentru succes.

Managementul strategic al proiectelor include mai multe elemente importante, cum ar fi selecția obiectivă a celor mai bune proiecte de realizat, legătura proiectelor cu obiectivele și KPI-urile, definirea și gestionarea portofoliilor și programelor de proiecte, și monitorizarea regulată a progresului proiectelor strategice. Aceste procese sunt în principal responsabilitatea conducerii companiei, fiind susținută de Biroul de Management al Proiectelor (PMO). Este ușor de imaginat o serie de consecințe negative ale selecției greșite a proiectelor pentru implementarea strategiei. După o perioadă, se poate constata că, în ciuda implicării mari în implementarea proiectelor, KPI-urile nu reflectă un progres semnificativ în atingerea obiectivelor strategice. Această situație poate fi evitată prin construirea de modele de scor care să permită selecția obiectivă a proiectelor.

Elemente cheie ale managementului strategic al proiectelor

Managementul strategic al proiectelor include următoarele elemente:

  • Definirea strategiei companiei și traducerea acesteia în obiective strategice și KPI-uri. Deși poate că nu este direct un aspect al managementului strategic al proiectelor, fără o strategie bine formulată, managementul strategic al proiectelor nu are sens.
  • Selecția celor mai bune proiecte pentru realizarea obiectivelor strategice. De obicei, organizațiile au multe idei pentru proiecte viitoare, dar nu toate sunt la fel de valoroase pentru realizarea strategiei companiei. Pentru a alege cele mai bune proiecte, este util să se construiască modele de scor care să ajute în acest proces de selecție. În plus, înainte de a lua decizia de a alege un proiect, acesta ar trebui să aibă un Business Case elaborat.
  • Legătura precisă între obiectivele strategice și proiecte. Proiectele alese cu ajutorul modelelor de scor trebuie legate de obiectivele strategice. Astfel, va fi clar care proiecte susțin diferite obiective strategice și în ce măsură.
  • Managementul strategic al resurselor de proiect. Practic, nicio companie nu are resurse nelimitate. Prin urmare, este necesar să se planifice la nivel strategic implicarea resurselor cheie în proiecte. Doar acele proiecte pentru care compania are resurse disponibile ar trebui să fie lansate, pentru a evita riscul întârzierilor.
  • Crearea portofoliilor și programelor de proiecte. Gruparea proiectelor strategice în portofolii și programe influențează semnificativ succesul în implementarea acestora.
  • Procesul de monitorizare regulată a progresului proiectelor strategice. Conducerea companiei trebuie să fie la curent cu stadiul implementării proiectelor strategice.

Cum sprijină un program de management al proiectelor managementul strategic al proiectelor?

Este greu de imaginat că managementul strategic al proiectelor într-o organizație mare nu este susținut de un program profesional de management al proiectelor și portofoliilor de proiecte. Pe exemplul programului FlexiProject, vom descrie beneficiile utilizării acestuia. Iată câteva dintre procesele de management strategic al proiectelor care sunt automatizate eficient prin intermediul acestui sistem:

  • Construirea de modele de scor – în program se pot construi un număr nelimitat de modele de scor care sprijină selecția obiectivă a proiectelor strategice. Întregul proces de evaluare a proiectului este automatizat.
  • Modulul de strategie permite legătura între obiectivele strategice, proiecte și KPI-uri. Conducerea companiei știe exact cum fiecare proiect contribuie la realizarea obiectivelor strategice. De asemenea, foaia de obiectiv strategic arată ce proiecte sprijină un anumit obiectiv și care este progresul în atingerea KPI-urilor:

  • Managementul portofoliilor și programelor de proiecte – un program informatic bun susține managementul portofoliilor de proiecte. În orice moment, conducerea companiei are informații despre proiectele întârziate și progresul realizării fiecărui proiect.

  • Managementul strategic al resurselor – nu este posibil să gestionezi strategic proiectele fără gestionarea resurselor de proiect. Decizia de a lansa un nou proiect trebuie să se bazeze pe disponibilitatea resurselor

  • Automatizarea procesului de raportare a stadiului realizării proiectelor strategice – întregul proces de raportare este automatizat, facilitând munca atât pentru angajații PMO, cât și pentru conducerea companiei.

Managementul strategic al proiectelor ca cheie a succesului în implementarea strategiei companiei

Managementul strategic al proiectelor este un factor crucial pentru succesul implementării strategiei companiei. Procesele de management strategic sunt complexe și, prin urmare, ar trebui să fie susținute de un program bun de management al proiectelor și portofoliilor de proiecte.

Cele mai recente știri

To Top