Miercuri, 13 noiembrie la Centrul de conferințe Antena 3 CNN, a avut loc conferința națională România Inteligentă ”DIABET FĂRĂ COMPLICAȚII: PARTENERIAT PENTRU UN VIITOR SĂNĂTOS”. Împreună, reprezentanți ai instituțiilor din domeniul sănătății, societăților profesionale de profil, medici specialiști și reprezentanți ai pacienților au discutat despre solutii pentru creșterea nivelului de informare, educare și conștientizare a populației despre diabetul zaharat, precum și pentru îmbunătățirea îmbunătățirea accesului pacienților la servicii medicale corecte și la timp. Prezent la eveniment ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat că prevenția este un element extrem de important în reducerea incidenței diabetului.
„Cred că răspunsul nu e legat excliusiv de diabet, este legat de multe alte patologii, boli cronice care în mod evident au două componente care trebuie abordate integrat. Una e legată de asigurarea finanțării, care este în creștere pentru că pe de-o parte numărul de pacienți este mai mare, pe de altă parte avansul tehnologic care există în momentul de față costă bani. Dacă discutăm despre senzorii pentru măsurarea glicemiei, de pompele de insulină care acum mulți ani erau foarte rare, în mod evident acest lucru necesită o finanțare mai mare a programului. Efortul făcut de stat, trebuie să înțelegem că fondurile CNAS, cele care sunt colectate, nu sunt suficiente pentru finanțarea tuturor activităților și bugetul de stat suplimentează periodic bugetul CNAS tocmai ca să poată acoperi programele de sănătate, compensarea medicamentelor și alte activități. E un element obiectiv, măsurabil, dar el nu poate să meargă la infinit.
Cel de-al doilea element este legat de politica de prevenție. Dacă pentru diabetul de tip zaharat de tip I e foarte greu că poți să faci prevenție, e o afecțiune care afectează din copilărie persoanele care au această formă de boală, pentru diabetul de tip II categoric reducerea factorilor de risc clar e necesară. Politicile de prevenție pot să reducă astfel povară. Diabetul nu e pur și simplu o boală, nu discutăm de măsurarea glicemiei, dar problema nu e măsurarea glicemiei, ci consecințele pe care le are diabetul la nivel vascular.
Sustenabilitatea oricărui sistem de sănătate e condiționată de dezvoltarea serviciilor de prevenție, pe de-o parte, și dezvoltarea serviciilor ambulatorii de cealaltă parte. Orice calcul economic care arată că cheltuielile într-un sector cresc în mod constant mai repede decât crește PIB se ajunge la un blocaj. Nu poate să crească PIB cu 3-4% și cheltuielile cu 10%. Singurul lucru pe care poți să-l faci ca să ții sub control cheltuielile sunt legate de politicile preventive. În SUA se alocă 19% din PIB pentru Sănătate, cel mai mare PIB din lume, și sunt în continuare zeci de milioane de persoane care nu au acces la servicii de sănătate. Trebuie să ne gândim că progresele făcute în România, că accesibilitatea serviciilor de sănătate este o constantă a preocupării guvernului.
Educația pentru sănătate e un concept mai larg, trebuie să o primești în primul rând la școală, dar ar trebui primită și acasă. Există de multe ori situația inversă, dacă părinții nu știu, când un copil educat depinde el influencer în familie. Acolo e un element pe care discutăm, dar nu reușim să-l realizăm. Poate să unim ministerul Sănătății și cel al Educației și atunci o să avem și educație pentru sănătate„, a declarat Alexandru Rafila în cadrul conferinței.