Tehnologie

Viitorul industriei IT este modelat de impactul Inteligenței Artificiale

Foto: iStock

Industria tehnologiei informației a intrat în era Inteligenței Artificiale (AI), iar aceasta schimbă substanțial tot ce înseamnă capacitatea de procesare, stocare, consum de energie și capacitatea de răcire. Legea lui Gordon Moore, din 1956, care prevede dublarea puterii de procesare a informației la fiecare doi ani, pare a fi încă valabilă, deși din 2013 s-a anunțat că durata de dublare a urcat la trei ani. În orice caz, cerințele IA ne obligă la instalarea unor centre de date de putere tot mai mare.

Transformarea industriei centrelor de date în 2025 a fost identificată și de experții Vertiv, furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate. Aceștia anticipează o creștere a inovației și integrării în industrie pentru a susține procesarea de înaltă densitate, o atenție sporită a reglementărilor legate de AI, precum și un accent tot mai mare pe sustenabilitate și eforturi de securitate cibernetică. „Experții noștri au identificat corect proliferarea AI și necesitatea trecerii la strategii de răcire cu lichid și aer mai complexe ca o tendință pentru 2024, iar activitatea pe acest front este de așteptat să se accelereze și să evolueze în 2025”, spune CEO-ul Vertiv, Giordano Albertazzi. „Pe măsură ce AI crește densitățile de rack în intervalul de sute până la mii de kW, necesitatea unor soluții avansate și scalabile pentru alimentarea și răcirea acestor rack-uri, minimizarea amprentei lor ecologice și sprijinirea acestor fabrici de AI emergente nu a fost niciodată mai mare. Ne așteptăm la progrese semnificative pe acest front în 2025, iar clienții noștri le solicită.”

Puterea de calcul suplimentară, care cere hardware pe măsură (cel puțin până la intrarea în realitate a quantum computing), vine, în primul rând, din volumul uriaș de date pe care AI are nevoie să îl proceseze pentru a extrage informații, pentru a crea modele, pentru a învăța cum să răspundă cerințelor în cel mai bun mod. La acestea se adaugă capacitatea de stocare, care crește la fel de mult, dar aici nu ar trebui să uităm de social media și alte soluții de stocare în cloud, care adună zilnic terrabiți de date. Dacă cerem Chat GPT să ne facă un video pe un anumit subiect, el are nevoie și de putere de procesare și de stocare pentru a funcționa optim. 

În 2025, impactul sarcinilor de lucru cu procesare intensă va crește, iar industria va gestiona schimbarea bruscă în diferite moduri. Procesarea avansată va continua să treacă de la CPU (central processing unit) la GPU (graphics processing unit) pentru a valorifica puterea de procesare paralelă a acestuia din urmă și punctul de proiectare termică mai ridicat al chip-urilor moderne. Acest lucru va solicita și mai mult sistemele existente de alimentare și răcire și va împinge operatorii de centre de date către soluții de răcire cu plăci reci și imersie care elimină căldura la nivel de rack. Centrele de date de tip enterprise vor fi afectate de această tendință, pe măsură ce utilizarea AI se extinde dincolo de furnizorii inițiali de cloud.

O tendință care afectează activitatea centrelor de date și, implicit, a AI, este consumul de energie. La nivel global, centrele de date utilizează în medie 1-2% din energia mondială, dar AI stimulează creșterea acestui consumul, care ar putea ajunge la 3-4% până în 2030. Creșterile așteptate pot exercita presiuni asupra rețelei pe care multe utilități nu le pot gestiona, atrăgând atenția reglementatorilor guvernamentali din întreaga lume – inclusiv potențiale restricții asupra construcțiilor de centre de date și utilizării energiei – și determinând creșteri ale costurilor și emisiilor de carbon pe care organizațiile de centre de date se grăbesc să le controleze. De altfel, la decizia de dezvoltare a unui centru de date se iau deja în calcul toate variabilele legate de aprovizionarea cu energie și necesitatea de răcire. Companiile dezvoltă deja răcire cu apă pentru rackurile cu servere de procesare, iar această soluție va fi tot mai utilizată în viitor.

O altă modificare așteptată pentru anul viitor este cea legată de reglementări, unde s-ar putea trece de la reglementările legate de utilizare a energiei la cele de utilizare a AI. Guvernele și organismele de reglementare din întreaga lume se grăbesc să evalueze implicațiile AI și să dezvolte norme pentru utilizarea acesteia. Tendința către AI suverană – legat de controlul sau influența unei națiuni asupra dezvoltării, implementării și reglementării AI, precum și cadrele de reglementare destinate guvernării AI – este un punct central al Actului privind Inteligența Artificială al Uniunii Europene și al Legii privind securitatea cibernetică (CSL) și Cadrului de guvernanță a securității AI din China.

Utilizarea 5G dă semnalul pentru o nouă eră a inovației

Dacă trecem de la utilizarea AI la adunarea datelor necesare pentru AI, unde intră și comunicarea în general, ajungem la utilizarea tehnologiei 5G. Din Ericsson Mobility Report aflam că, până în anul 2030, furnizorii de servicii de comunicații (CSPs) vor pune accent pe 5G Standalone (5G SA) și 5G Advanced, pe măsură ce vor implementa noi capabilități pentru a crea oferte care să aducă valoare adăugată, nu doar un volum de date mai mare. Cu toate că rata de creștere a traficului de date în rețelele mobile este în scădere – estimările indicând 21% de la an la an pentru 2024 – se așteaptă, totuși, să urce de aproape trei ori (față de cifrele actuale) până la sfârșitul anului 2030.

Raportul evidențiază și modul în care primii furnizori oferă deja abonamente care includ servicii de conectivitate diferențiată – conectivitate neîntreruptă garantată atunci când este nevoie de ea –pentru a crea noi oportunități de monetizare și a genera creștere. Daniel Tudose, Country Manager, Ericsson România și Key Account Manager, Ericsson România și Moldova, arată că „Tehnologia 5G reprezintă viitorul. Accelerează conectivitatea avansată și generează inovație, deschizând noi orizonturi pentru economii digitale și, mai ales, pentru transformarea industriilor. Noi continuăm să inovăm in jurul acestei tehnologii, și să oferim capabilități noi, în special în zona de conectivitate diferențiată și de tip Mission Critical. Este esențial să continuăm să abordăm 5G cu o viziune strategică, investind în infrastructura necesară și promovând colaborarea între sectorul public și mediul privat pentru a asigura o implementare eficientă”.  

Mai puțin de 20% din cei aproximativ 320 de furnizori de comunicații de pe piață (care oferă în prezent servicii comerciale 5G) au în portofolii și servicii 5G SA. Creșterea numărului site-urilor (locațiilor) cu mid-band și 5G SA este considerată un factor-cheie pentru valorificarea întregului potențial al tehnologiei 5G, inclusiv a capacităților de rețea programabile și inteligente. Estimările arată că, până la finalul anului 2030, vor fi 6,3 miliarde de abonamente 5G la nivel global, iar 60% dintre ele ar urma să includă servicii 5G Standalone. 

În ceea ce privește traficul global de date mobile, se preconizează că aproximativ 80% din traficul total de date mobile înregistrat până la sfârșitul anului 2030 va trece prin rețelele 5G. Spre comparație, acum, la sfârșit de 2024, procentul este de 34%.

Cele mai recente știri

To Top