Analize

Piața terenurilor, dominată de investitorii români, se adaptează incertudinilor politice și evoluțiilor economice

Foto: iStock

Piața terenurilor din România a încheiat anul 2024 cu un rezultat solid de tranzacții de aproximativ 450 milioane euro, în pofida climatului dificil, marcat de incertudini politice și evoluții economice, nivelul fiind comparabil celui din 2023, reiese dintr-o analiză de specialitate publicată miercuri de către compania de consultanță imobiliară Colliers.

Compania contorizează tranzacțiile care implică terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale urbane sau în zone periurbane.

Consultanții Colliers consideră că piața de terenuri continuă să aibă o dinamică semnificativă prin tranzacții de amploare, inclusiv finalizarea unor afaceri inițiate în anii anteriori, în contextul temperării activității din perspectiva tranzacțiilor nou-inițiate.

Volumul tranzacțiilor din 2024 include active mixte, terenuri cumpărate ”la pachet” cu proiecte generatoare de venituri și parteneriate precum schimburi de teren cu metri pătrați construiți sau joint ventures. Acest aspect complică o evaluare precisă a valorii pieței, potrivit consultanților Colliers, care adaugă că volumul total de activitate este comparabil celui din 2023, chiar dacă numărul de tranzacții este ceva mai mic.

Potrivit analizei, investitorii locali continuă să domine piața, iar cei internaționali adoptă o poziție rezervată, influențată de incertitudini legate de stabilitatea politică și evoluția economiei. Cererea se concentrează în special pe sectorul rezidențial, cu accent pe București și zona metropolitană, dar și pe cele mai mari orașe regionale, unde cumpărătorii identifică oportunități pentru a achiziționa terenuri valoroase.

”Așteptările pentru acest an au fost rezervate, investitorii și dezvoltatorii adoptând o poziție prudentă, influențată de incertitudinile legate de rezultatele alegerilor, politicile guvernamentale și evoluția anumitor indicatori economici, precum ratele dobânzilor și inflația. În București, dar și în câteva orașe regionale mari, blocajele administrative au întârziat semnificativ tranzacțiile. Multe decizii de achiziție au fost condiționate de vânzările din portofoliul existent, pe fondul unei schimbări de strategie. Unii investitori au renunțat la terenuri care nu mai corespundeau planurilor de business actuale, concentrându-se pe achiziții aliniate noilor obiective. Blocajele administrative și dificultatea obținerii avizelor de construire continuă să fie principalii factori care frânează ritmul pieței”, explică în cadrul analizei Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România.

Deși moderată, cererea de pe piața terenurilor în 2024 a cuprins diverse sectoare precum rezidențial, retail, hoteluri, medical, industrial, energie sau agri-business. Bucureștiul și zona metropolitană au dominat piața, generând 80% din volumul de tranzacții, cu sectorul rezidențial reprezentând 70% din acesta. Achizițiile majore au vizat platforme precum Roca pe Bulevardul Preciziei, Muntenia pe Bulevardul Progresului sau terenuri mari în zona Sisești, destinate proiectelor rezidențiale. Interesul pentru zonele metropolitane (Pipera, Corbeanca, Buftea, Snagov) și terenurile cu autorizație de construire sau PUZ a fost ridicat, datorită posibilității evitării blocajelor urbanistice, arată consultanții Colliers.

Retailul, cu o pondere de circa 20% din volumul pieței, a fost influențat de închiderea unor tranzacții mai vechi, precum vânzarea platformelor Helitube și Filan din București, dar și de achiziții de terenuri pentru parcuri de retail sau galerii comerciale în diferite orașe din țară. În sectorul office, au atras atenția tranzacții precum adjudecarea, prin licitație, a terenului Romaero de către One United Properties, alături de câteva achiziții strategice pentru potențiale dezvoltări viitoare în cadrul unor proiecte mixte.

Cererea de terenuri pentru rezidențial a crescut, în special, în orașe precum Timișoara, Brașov și Constanța, unde sunt, de asemenea, planificate proiecte mixte. Retailul s-a concentrat pe parcuri comerciale și extinderi strategice, în timp ce multe terenuri mari din afara orașelor, până acum vizate pentru rezidențial, au atras investitori din energie regenerabilă, logistică și agri-business, datorită prețurilor mai accesibile. Investitorii români au fost cei mai activi cumpărători de terenuri în 2024, urmați de retailerii străini. Deși piața a fost mai rezervată, aceasta a continuat să ofere oportunități variate, adaptate la noile condiții economice.

În 2025, apetitul pentru investiții în terenuri va depinde într-o măsură importantă de stabilitatea politică și administrativă, consideră reprezentanta Coliers.

Cu venituri anuale de 4,5 miliarde de dolari și active gestionate de 99 de miliarde de dolari, Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanță imobiliară și de management al investițiilor. Cu operațiuni în 70 de țări, 22.000 de specialiști oferă consultanță de specialitate pentru clienți.

Cele mai recente știri

To Top