Energie

România simplifică autorizarea proiectelor de energie regenerabilă

panouri solare
Foto: iStock

România a adoptat o nouă lege pentru simplificarea și accelerarea procesului de autorizare pentru proiectele de energie regenerabilă.

Schimbările sunt legate de construcția de instalații solare, eoliene, de biomasă, biolichide, biogaz și depozitare, stații și alte investiții similare. Conform noii Legi 166/2023, care a modificat Legea urbanismului 350/2001 și Legea construcțiilor 50/1991, autorizațiile de construire pentru proiecte de energie regenerabilă pot fi obținute fără un plan de zonare (PUZ). Nu mai este necesar un PUZ pentru proiectele din zonele urbane (intra muros) și din afara zonelor urbane (extra muros).

În ianuarie a fost desființat PUZ pentru terenul extravilan, iar acum și pentru terenul intravilan. Obținerea unui PUZ a fost una dintre părțile vehement cerut de investitori să fie eliminate din lege deoarece ducea la întârzierea proiectelor. 

În continuare, sunt interzise proiectele de energie regenerabilă pe terenuri extravilane de peste 50 de hectare. 

De asemenea, acum Legea 166/23 permite investitorilor să obțină mai multe autorizații de construire pentru un singur certificat de urbanism.

Cele mai recente știri

To Top