Întărește sistemul imunitar, reduce depresia, contribuie la un somn mai bun, induce relaxarea și scade considerabil posibilitatea de a intra în burnout. Cel puțin asta relevă majoritatea studiilor asupra „practicării” recunoștinței. În companii, ține la distanță problemele cu retenția angajaților, reduce agresivitatea și vine la pachet cu satisfacție și productivitate. Ba mai mult de atât, ține personalul motivat. Mai precis, cel mai recent studiu al companiei Glassdoor relevă că 80% dintre angajați sunt dispuși să depună mai mult efort la locul de muncă, dacă șeful lor ar aprecia, vizibil, strădania. De asemenea, 70% sunt de părere că ar avea mai multă încredere în propriile lor abilități și că ar fi mai fericiți la muncă, dacă șeful le-ar mulțumi pentru eforturile depuse. Totuși, recunoștința, începe cu fiecare în parte.
Imaginează-ți că există cineva care-ți achită lună de lună facturile, îți pregătește mesele, îți spală vasele și rufele și-ți mai face și curățenie în casă. I-ai mulțumi acelei persoane pentru eforturile pe care le depune pentru tine? Îți poți oferi o îmbrățișare, chiar acum, în semn de recunoștință. Sunt activități aparent banale, întreprinse zilnic, cărora le dedici timp. Și, dacă nu îți este comod încă, încearcă să-ți îndrepți atenția asupra celor mai bune lucruri pe care le poți gândi despre tine, recomandă Courtney E. Ackerman, în cărțulia sa, My Pocket Gratitude: Anytime Exercises for Awareness, Appreciation, and Joy.
Când ești setat constant să vezi ce nu este în regulă în jurul tău, devine tot mai dificil să apreciezi ceea ce ai sau ceea ce ești.
În timpul vieții, Kurt Vonnegut obișnuia să reitereze o conversație avută cu autorul Joseph Heller la o petrecere organizată de un miliardar, pe care, de altfel, a și publicat-o sub forma unui poem în The New Yorker. „Cum te simți știind că gazda noastră face mai mulți bani într-o zi, decât a făcut vreodată cel mai bun volum al tău, «Catch-22»”, i se adresează Vonnegut lui Heller. „Am ceva ce el nu poate avea niciodată. Am destul”, îi replică acesta. Când conștientizezi că ai destul, practici, de fapt recunoștința. Să consumi doar atât cât îți trebuie din mediul în care trăiești și să oferi și altora din prea plinul tău, este o formă de a-ți exprima recunoștința.
Studiile ne arată că exprimarea recunoștinței ne ajută să construim relații sănătoase cu alți oameni. Cu toții îi apreciem pe cei care știu să aprecieze. Iar știința relevă că cei care fac eforturi să identifice motive pentru care pot fi recunoscători au parte de o sănătătate fizică și psihică mai bună decât cei care nu o fac. Și, mai mult de atât, specialiștii recomandă jurnalul de recunoștință, plasat pe noptieră. Pentru un somn liniștit.