Deși rămâne în topul clasamentului, litoralul românesc a scăzut în popularitate în comparație cu anii trecuți. Potrivit platformei hoteliere online Travelminit.ro, care a realizat un studiu pe baza rezervărilor din perioada iunie – iulie 2023, Brașovul ocupă prima poziție în topul celor mai populare destinații ale verii. Urmează Eforie Nord, Costinești, București și Mamaia.
Turiștii au profitat din plin și de cele două minivacanțe din timpul verii, respectiv cea de 1 Iunie și Rusalii, când bugetarii au avut un weekend prelungit de cinci zile, și cea de Sf. Maria, cu liber pe 14 și 15 august, acestea fiind cele mai pline perioade din punctul de vedere al rezervărilor.
Iată care au fost cele mai interesante repere ale verii.
Prețurile verii: cât a costat cel mai ieftin sejur de pe litoral?
În ceea ce privește prețurile medii pentru sezonul estival în România, tarifele s-au menținut, în linii mari, la valorile de vara trecută. De exemplu, prețul mediu pentru o noapte de cazare pentru un cuplu a fost de 340 de lei în intervalul iunie – august 2023, pe când prețul mediu pentru o noapte de cazare pentru o familie (doi adulți + doi copii) a fost de 536 de lei. Pentru două nopți de cazare în România, turiștii au plătit 763 de lei per sejur (două persoane), respectiv 1.150 de lei per sejur (familie). Pentru cinci nopți de cazare în țară, românii au scos din buzunare 1.823 de lei per sejur (două persoane), respectiv 2.656 de lei per sejur (familie).
Cel mai ieftin pachet de pe Travelminit.ro a fost vândut într-un hotel din Saturn la prețul de 173 de lei, un pachet pentru un sejur de doi adulți (două nopți). De asemenea, cel mai ieftin pachet pentru familie a fost vândut în Miercurea Ciuc, la prețul de 850 de lei, pentru patru adulți, pe o durată de cinci nopți. Nu în ultimul rând, cel mai ieftin pachet pentru familii de pe litoral a fost vandut în stațiunea 2 Mai, la prețul de 1.200 lei, pentru patru persoane, pe o durată de cinci nopti.
Care au fost cele mai populare destinații ale verii?
Și în această vară o destinație montană, orașul Brașov, este pe primul loc în topul preferințelor turiștilor, semn că turiștii își îndreaptă atenția acum și față de variantele alternative la litoralul românesc. În topul celor mai căutate destinații din punctul de vedere al numărului de rezervări se află și Eforie Nord, Costinești, București și Mamaia. Cele trei stațiuni de pe litoral sunt și cele alese în mod recurent de turiștii care vin la mare.
Așa cum spuneam și mai sus, perioadele celor două minivacanțe (cea de 1 Iunie & Rusalii și cea de Sf. Maria) au fost cele mai aglomerate pentru turismul estival. Potrivit datelor Travelminit.ro, ziua cu cele mai multe check-in-uri a fost 1 iunie 2023, în timp ce intervalul cu cele mai multe check-in-uri la unitățile de cazare din țară a fost cel cuprins între 10 și 14 august (cu 66% dintre check-in-uri realizate în weekendul 11-13 august).
Priveliștea, nisipul și aparatul de cafea: ce au căutat românii care au călătorit în țară vara aceasta?
Potrivit raportului Travelminit.ro, turiștii caută acum pachete complexe pentru vacanțele lor, pachete care să includă mai mult decât o simplă cazare. De exemplu, cei care merg la mare caută plajă privată, șezlonguri și umbrele incluse în pachet, astfel încât să se bucure de un sejur confortabil, cu mai multe facilități incluse. Mulți dintre cei care fac rezervări pe Travelminit.ro caută camere cu priveliște sau camere care au cadă cu hidromasaj. În cazul celor mai romantici, sunt la mare căutare camerele cu decor romantic, în care să regăsească petale de trandafiri și șampanie.
„Primim adesea întrebări din partea clienților Travelminit și încercăm întotdeauna să lucrăm cot la cot cu hotelierii și reprezentanții unităților de cazare pentru a le oferi cea mai bună experiență de vacanță. De exemplu, înainte de a alege o unitate de cazare, turiștii pun întrebări privind distanța dintre hotel și plajă/punctele lor de interes, opțiunile de transport de la destinație, programul Spa-ului sau variantele de parcare. Există, însă, și o categorie de întrebări mai puțin obișnuite, dar care țin de confortul personal al turiștilor. Acestea sunt legate, de exemplu, de calitatea nisipului de pe plajă (mai exact, cât de fin este) sau de dotările aparatului de cafea din cameră (dacă este cu boabe sau capsule)”, povestește Domokos Rudolf, liderul echipei de relații cu clienți la Travelminit.