Acţiunile în Europa ale companiilor din domeniul apărării au scăzut luni, după ce ziarul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) a relatat sâmbătă că Ministerul german de Finanţe nu va aproba cereri suplimentare de ajutor militar pentru Ucraina din cauza constrângerilor bugetare, relatează Reuters.
Un purtător de cuvânt al guvernului german a reiterat luni, în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite, sprijinul Berlinului pentru Ucraina „atât timp cât va fi necesar”, calificând raportul FAS drept „incorect”.
Cu toate acestea, acţiunile producătorului de armament Rheinmetall s-au prăbuşit pe indicele bursier german DAX, scăzând cu până la 5% înainte de a-şi mai reduce pierderile, la ora 12.22 GMT fiind pe minus cu 1,4% .
Hensoldt, producător de radare pentru sistemul de apărare aeriană IRIS-T, şi producătorul de cutii de viteze pentru tancuri Renk, au scăzut cu 4,2% şi, respectiv, 3%.
Alte firme europene precum BAE Systems, Saab Ab, Thales şi Leonardo au scăzut între 1% şi 4%.
Nu vor fi aprobate noi tranşe de bani pentru Ucraina la cererea cancelarului Olaf Scholz, a raportat FAS, citând o scrisoare a Ministerului de Finanţe din 5 august. În scrisoare, obţinută luni şi de Reuters, Ministerul de Finanţe spune că noi tranşe sunt permise în acest an şi anul viitor numai dacă finanţarea a fost deja asigurată. „Vă rugăm să vă asiguraţi că limitele superioare sunt respectate”, se încheie scrisoarea adresată ministrului apărării Boris Pistorius şi ministrului de externe Annalena Baerbock.
Planurile bugetare pentru 2024 şi 2025 nu s-au schimbat, au declarat surse guvernamentale germane pentru Reuters.
Aproximativ 8 miliarde de euro (8,8 miliarde de dolari) sunt deja alocate armatei ucrainene în 2024, iar cele 4 miliarde de euro prevăzute în buget pentru 2025 sunt deja rezervate, a scris săptămânalul german. „Visteria este goală”, a declarat FAS citând o sursă guvernamentală.
Ajutorul financiar planificat pentru Ucraina va fi redus la jumătate, la aproximativ 4 miliarde de euro în 2025, deoarece fondurile suplimentare din planul de împrumut de 50 de miliarde de dolari al G7 ar trebui să fie disponibile din noiembrie, au declarat sursele.
Guvernul german a declarat că, în loc să cheltuiască banii contribuabililor, doreşte să utilizeze încasările din activele ruseşti îngheţate pentru ajutor suplimentar pentru Ucraina, în coordonare cu partenerii săi din Grupul celor Şapte (G7).
În timp ce Berlinul şi-a înjumătăţit aproape bugetul pentru ajutorul acordat Ucrainei anul viitor, Marea Britanie, membră a G7, s-a angajat să îşi menţină pachetul de sprijin pentru Ucraina, deşi la un nivel mai scăzut, de 3 miliarde de lire sterline pe an.
Purtătorul de cuvânt al Rheinmetall a refuzat să comenteze discuţiile bugetare germane, adăugând că îşi va continua parteneriatul cu Ucraina.
Un purtător de cuvânt al Hensoldt a declarat că raportul FAS a fost „exagerat” şi că firma nu vede nicio repercusiune a acestuia asupra activităţii sale.
Negocierile bugetare între coaliţia tripartită din Germania au fost dificile şi prelungite, deoarece cerinţele de cheltuieli mari pentru climă, măsuri sociale şi infrastructură au intrat în conflict cu limitele constituţionale consacrate pentru noi datorii.
Luna trecută, liderii social-democraţilor, verzilor şi liberalilor au convenit asupra unui proiect de buget în valoare de 481 de miliarde de euro şi abia vineri au ajuns la un acord pentru a reduce ţinta de deficit.