Antena 3 CNN și UNSAR au organizat astăzi evenimentul „Lansarea hărții dinamice a zonelor de risc din România”, dedicat explorării modalităților prin care tehnologia și colaborările dintre sectorul public și cel privat pot atenua impactul dezastrelor. Prezent la eveniment, președintele UNSAR Alexandru Ciuncan a declarat că, deși România e în urma mediei europene în ceea ce privește asigurarea locuințelor, tendințele sunt îmbucurătoare.
„Tot ce ține de dezastrele naturale, de managementul lor, de o mai bună protecție prin asigurarea locuințelor noastre, ține și de securitatea națională. Cred că e un subiect care merită dezbătut nu doar azi, 4 martie, când comemorăm cutremurul din 1977, ci în fiecare zi, dar e mai bine să lăsăm specialiștii să intre în detalii. Salutăm lansarea Hărții Interactive a Riscurilor.
Clar lucrurile devin din ce în ce mai complicate din perspectiva managementului riscurilor, inclusiv la nivelul industriei de asigurări, pentru că vorbim pe două paliere. Pe de o parte avem o creștere a frecvenței cu care se produc dezastrele, fie ele naturale sau provocate de mâna omului, pe de altă parte vedem o creștere a severității, a amploarei cu care se desfășoară sau se produc aceste riscuri, care provoacă despăgubiri, daune, din ce în ce mai mari. Asta se vede în despăgubirile plătite de industria de asigurări, mă refer aici la asigurările facultative de locuințe – despăgubirile au crescut cu 25% în primele 9 luni din 2024 față de 2023. Sunt cifre importante care reflectă realități, sunt lucruri care trebuie să ne preocupe la nivel național, pentru că vorbim de reziliență.
România e în spatele mediei europene la locuințe asigurate, în Europa sunt cam 62% dintre locuințe asigurate, în România vorbim de circa 25% locuințe asigurate obligatoriu și cam 17% locuințe asigurate facultativ. Tendința e îmbucurătoare, vedem creștere și un mai mare interes al oamenilor pentru astfel de soluții.
Important e că putem să dezbatem aceste subiecte, că România are asemenea soluții, că România are astfel de instrumente, nu se întâmplă peste tot în Uniunea Europeană și la nivel mondial. Avem soluții, e important să aducem asigurările mai aproape de români și să vedem cum putem să fim mai rezilienți”, a declarat Alexandru Ciuncan în cadrul evenimentului.
