Analize

Analiză Goldring: Recuperarea investiției în acțiunile Hidroelectrica se va face în 9,5 ani

Prețul de ofertă final a fost stabilit la 104 lei per acțiune, preț care ridică valoarea companiei Hidroelectrica la 46,8 mld. lei, cel puțin până la data listării. Conform calculelor, rezultă un PER de 9,5, ceea ce înseamnă că recuperarea investiției se face în 9,5 ani, în condițiile stabilității rezultatului net. Începând cu data de 12 iulie 2023, acțiunile Hidroelectrica vor fi admise la tranzacționare, sub simbolul H2O. Acțiunile vor fi incluse în indicele BET al BVB încă din prima zi de tranzacționare, consolidându-și astfel poziția în piața de capital locală.

În decursul celor opt zile, micii investitori au alocat un total de 6,2 mld. de lei în cadrul ofertei Hidroelectrica. Conform calculelor, peste 4 mld. lei urmează a fi returnați către investitori, pe măsură ce factorul de alocare pro-rata calculat pentru Tranșa de Retail în cadrul Ofertei este 0,3209762650. Mai exact, pentru 100 de acțiuni subscrise un investitor va primi 32 de acțiuni, potrivit unei analize realizate de către SSIF Goldring SA.

Inițial, conform detaliilor ofertei,  investitorilor de retail le-a fost alocată o tranșă de 15%, la un preț de 112 lei, respectiv nivelul maxim al intervalului de 94-112 lei. În urma finalizării ofertei, tranșei investitorilor de retail le-au fost alocate 17.941.635 acțiuni, reprezentând 20% din totalul acțiunilor oferite. Conform prospectului, Erste Group Bank AG, prin intermediul Citigroup Global Markets Europe AG, are posibilitatea de a efectua alte tranzacții de stabilizare în primele 30 de zile de la admitere, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.

În primele zile ale ofertei, subscrierile din perioada cu discount de 3% s-au ridicat la 5,4 mld. lei, depășind cu mult așteptările și reflectând un interes puternic din partea investitorilor. Cifra de subscriere de peste 413% de atunci este o dovadă clară a încrederii și apetitului investitorilor pentru acțiunile Hidroelectrica.

În timpul ofertei de listare a Hidroelectrica, companiile listate la Bursa de Valori București au reacționat în mod pozitiv, indicele BET marcând o creștere de aproximativ 3,6%, investitorii luând în calcul și beneficiile pe care listarea o poate avea asupra bursei locale, printre care noii investitori, capitalul nou intrat și fluxurile viitoare de capital ce vor fi generate de distribuirea sub formă de dividende de către Fondul Proprietatea, a banilor obținuți din vânzarea acțiunilor Hidroelectrica.

Este demn de menționat că listarea Hidroelectrica a generat un interes în masă și a determinat creșterea numărului de conturi deschise în rândul investitorilor, fiind un indicator al apetitului investitorilor din această perioadă. Conform statisticilor Goldring, 68,79% dintre persoanele fizice care au optat pentru deschiderea unui cont de tranzacționare în această perioadă, sunt de sex masculin, în timp ce 31,21% dintre aceștia sunt de sex feminin.

Conform datelor preliminare, clienții Goldring au plasat aproximativ 1.389 de ordine în perioada ofertei.

Cu toate acestea, odată cu încheierea ofertei Hidroelectrica, se naște o nouă etapă în evoluția companiei. Considerăm că momentul acesta marchează încununarea unor noi provocări și oportunități. Într-un context global marcat de schimbări rapide și de trecerea la o economie verde, Hidroelectrica are toate resursele și experiența necesare pentru a-și menține poziția de lider și pentru a continua să contribuie la dezvoltarea durabilă a României.

Într-un context global dominat de tranziția către o economie verde, Hidroelectrica are potențialul de a rămâne un lider în producția de energie regenerabilă. Resursele hidrologice eficient exploatate, portofoliul diversificat de centrale hidroelectrice și angajamentul față de dezvoltarea durabilă plasează Hidroelectrica într-o poziție favorabilă pe piața energetică.

Cele mai recente știri

To Top