Producția de vin din ultimii ani la nivel mondial a fost una bună. Curios, aceasta nu este neapărat o veste îmbucurătoare pentru industria de profil. Pentru a menține prețurile la un nivel optim, marii producători au ajuns să distrugă cantități uriașe. Problemele legate de supraproducție au venit pe fondul scăderii consumului din ultimii trei ani. Astfel, cele mai importante țări din piața vinurilor deja au alocat fondurile necesare pentru distrugerea producției excedentare. România este mai puțin afectată și chiar ar putea profita de acest context pentru a avea o poziționare mai bună pe piața mondială.
Țările aflate pe primele locuri la nivel mondial pe piața vinurilor au luat măsuri radicale pentru a reechilibra situația supraproducției. Franţa a alocat 200 de milioane de euro pentru a distruge rezervele de vin excedentare, astfel încât să-i sprijine pe producători, iar Spania și-a propus să renunțe anul acesta la 40 de milioane de litri de vin. S-a ajuns la această situație nu pentru că producția a crescut mult față de anii trecuți, ci pentru că se bea mult mai puțin vin. Astfel, principalul pericol este scăderea prețurilor sub costurile de producție, care ar crea probleme economice grave.
Cei mai afectați producători din Franța sunt în regiunea Bordeaux, de unde provin unele dintre cele mai scumpe vinuri. Analiștii francezi spun că schimbările obiceiurilor de consum care au dus la criza actuală au la bază mai ales creșterea costului vieţii şi efectele pandemiei, la care s-au adăugat noile crize provocate de războiul din Ucraina.
Scăderea bruscă a preţurilor s-a produs, într-o primă fază, din 2022, astfel încât a creat dificultăţi financiare majore. Un producător din trei din regiunea Bordeaux a fost deja afectat.
Inițial se stabilise, la nivelul UE, un buget de 160 de milioane de euro pentru distrugerea cantității excedentare de vin, dar guvernul francez a decis să aloce 200 de milioane de euro pentru susținerea acestei măsuri, fiind necesară oprirea prăbuşirii preţurilor şi a falimentului producătorilor.
La rândul său, guvernul spaniol a decis să aloce 2,7 milioane de euro din fonduri europene, pentru a distruge producția excedentară de vin, astfel încât să-i sprijine pe producătorii din Catalonia și Extremadura. Banii au fost alocați atât pentru procesul de distilare a vinului, cât și pentru compensarea pierderilor. Inițial, Spania alocase 15 milioane de euro din fonduri europene pentru a compensa costurile cu distrugerea unor strugurii necopți din podgorii.
Piața vinului și-a pierdut echilibrul din cauza Rusiei
Marea problemă care a dus la situația actuală de pe piața mondială ar fi, de fapt, evoluția economică a Rusiei, care afectează piața vinurilor chiar mai mult decât a făcut-o pandemia. „Măsurile luate de Spania în anul 2022-2023 sunt de „recoltare în verde” – 15 milioane de euro – și distilarea supraproducției – 2,7 milioane euro. În principiu, se referă la strugurii fără apelațiune, unde au cantități însemnate. Căderea pieței din Rusia este cauza principală. România a luat aceste măsuri în pandemie – distilare de criză, tăiere în verde și stocare la sursă, în perioada 2020-2021, 42,9 milioane de euro fiind fonduri alocate doar pentru distilare. În rest, aceste măsuri sunt disponibile pentru accesare de către orice tară europeană, însă noi nu avem nevoie, deoarece vindem tot ce producem, ba chiar importăm, fiindcă nu putem acoperi necesarul de consum”, a explicat, pentru Income Magazine, Diana Pavelescu, specialist în vinuri. Aceasta mai spune că distilarea vinurilor din Spania sau Franța nu afectează România, fiind benefică pentru că reduce oferta de pe piața internațională.
Vinurile românești ies în câștig
România a produs, în acest an, mai mult vin decât în 2022. Din datele colectate de Oficiul Internațional al Viei și Vinului (OIV) și analizate de Wines of Romania, platformă dedicată promovării vinului românesc, reiese că țara noastră se află printre primele patru țări cu o producție de vin în creștere anul acesta. La nivel global, producția de vin din 2023 este estimată la o medie de 244 de milioane de hectolitri, cu 7% mai puțin decât anul trecut, reprezentând o scădere a producției până la un nivel care nu a mai fost atins în ultimii 60 de ani. Dar în România s-au produs anul acesta 4,4 milioane de hectolitri de vin, cu 15% mai mult decât în 2022 și cu 4% mai mult decât media ultimilor 5 ani. Specialiștii din această piață spun că pentru țara noastră ar putea fi o oportunitate importantă situația actuală, de care am putea profita, pentru a intra în rândul marilor jucători de la nivel internațional.